10 millió ok és 7 tipp az adatvédelemre – 1. RÉSZ

Tűzbe tennéd a kezed, hogy weboldalad/webáruházad jogi tekintetben minden előírásnak megfelel?

Ha van vállalkozásod, kötöttél már szerződést, vagy rendeztél peres ügyet, akkor jól tudod, mennyi részletre kell odafigyelned a jogszabályok erdejében. Egy gyakorlott ügyvéd ilyenkor kincset ér. Nincs ez másként akkor sem, ha weboldalt üzemeltetsz. Rengeteg apróság van ugyanis, amik fölött könnyen elsiklik a szemünk.

Szeretnénk, ha téged sem érne kellemetlen meglepetés, ezért cikksorozatot indítunk az Ügyvédelem Blog írója, Dr. Nemes Imre segítségével. Elsőként a napjainkban felkapott adatvédelem témája kerül reflektorfénybe.

Googles-data-privacy

Nevek, arcok, hangok, címek, telefonszámok, azonosítók, jelszavak, videók. Életünket észrevétlenül fonják át azok a rendszerek, amelyek nyilvántartják, kezelik személyes adatainkat. Gondolj csak bele, hogy a mobiltelefonodon lévő alkalmazások kivétel nélkül „látnak” Téged és rajtad keresztül másokat is, a készüléken tárolt adatok alapján.

 

Van ennek jelentősége egyáltalán?

 

Azt javaslom, hogy először mindenki magának tegye fel azt a kérdést, hogy milyen személyes adatát tenné szívesen bárki számára elérhetővé. Persze lehet abban bízni, hogy a „nagy felhőben” eltűnünk a minket figyelő „szemek”, „Nagy Testvérek” elől, de ahogy az adatkezelő rendszerek egyre inkább egymásba fonódnak, ennek az esélye egyre kisebb.

Éppen ezért értékelődtek fel, eddig sohasem látott mértékben, az adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályi előírások.

Biztosan sokan láttátok a Robert Ludlum regénye alapján készült film trilógiát, amelynek főszereplője Jason Bourne, a CIA különleges egységének tagja, aki egy titkos akciót követően memóriazavarban szenved és hihetetlen kalandok után csak az utolsó részben bizonyosodhat meg arról, hogy egyáltalán mi a valódi neve. A főhős küzdelme két síkon folyik, az egyik az akció-dús felszín – robbanások, autós üldözések, lövöldözések, verekedések. A másik – ami beszédesebb –, hogy a Matt Damon által megformált karakter miként kutatja és küzd elveszett identitása visszaszerzéséért!

[youtube]hmyN8qrUqxM[/youtube]

(forrás: Universal)

Éppen ez itt a kulcs, hiszen amikor valami nagyon fontos a számunkra, akkor azt mindentől védjük és foggal körömmel ragaszkodunk hozzá illetve mindenre képesek vagyunk, hogy azt visszaszerezzük.

 

Inverz

 

Nézzük azonban az eddig leírtak másik oldalát, hiszen ennek a bejegyzésnek nem az a célja, hogy mindenki rájöjjön arra, hogy milyen fontos számára a személyes adatainak védelme, hanem az, hogy azok akik weboldalt, webáruházat üzemeltetnek, ahol adatkezelés folyik, tudják, hogy ezt a tevékenységet milyen módon végezhetik.

Az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy a Te vagy a céged vajon kezel-e adatokat? Ha ez a kérdés még sohasem fogalmazódott meg benned, akkor bizony nagy baj van!

privacy-policy-472x285

Kezdjük egy kicsit az alapokkal!

 

Adatkezelés az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése.

Könnyen lehetsz adatkezelő

… vagy lehet, hogy már az is vagy?

Nem kell sok, ahhoz, hogy úgynevezett adatkezelő legyél, ehhez elég annyi, ha a weboldalad fenntartása kapcsán a látogatók megadják számodra nevüket vagy az e-mail címüket például egy regisztráció miatt. Birtokában vagy ilyen adatoknak? Ha igen, akkor céged vagy Te adatkezelő vagy és nagyon szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak Rád. Ha webáruházat üzemeltetsz, akkor már nem is kell azon elgondolkodnod, hogy adatkezelő vagy-e, hiszen ebben az esetben más nem is lehetsz.

A szabálysértők súlyos bírságra számíthatnak!

 

Érdemes tisztában lenned azzal, hogy az adatvédelemre vonatkozó szabályok megsértése miatt a bírság százezer forinttól tízmillió forintig terjedhet.

Tarts velünk cikkünk második részében is, ahol konkrét, azonnal alkalmazható tippeket kapsz arra, hogyan alkalmazd helyesen az adatvédelmi előírásokat saját weboldaladon!

Tipp: Addig is, ha több érdekességre vágysz, érdemes olvasgatni az Ügyvédelem Facebook oldalát, ahol mindig aktuális hírekkel találkozhatsz.

 

 

 

Oszd meg a gondolataidat