A biztonsági mentés világnapja: Gondolkodj előre!

A biztonsági mentés (backup) alapvetően minden lényeges információ biztonságos helyre való lemásolását jelenti. Egyfajta „B terv” arra az esetre, ha adatvesztés következne be. Az emberek több mint fele viszont még ma sem számol ezzel a lehetőséggel. A „World Backup Day” egy remek kezdeményezés, hogy felhívja a figyelmet a mentés fontosságára, és mi is szívügyünknek érezzük.

Ha egy tönkrement winchester, elsietett törlés vagy sikertelen frissítés neked is okozott már bosszús perceket, olvass tovább!

Hogy féltve őrzöd képeidet, dokumentumaidat? Veled nem fordulhat elő hasonló? Hadd mutassunk valami újat.

web-serverbackup

Telefonkönyv? Csak a mobilban..

Korunk digitalizált világában nem meglepő, hogy az emberek több mint 80%-a nem papír alapon tárolja dokumentumait. A legtöbben digitális formában őrzik fényképeiket, önéletrajzukat, egyéb személyes adatokat. Sőt, minden harmadik személy ilyen módon rögzíti pénzügyi iratait, telefonszámait és címlistáit is.

Mind tudjuk, hogy ezek nem csupán adatok. Sok esetben rendkívül fontos információk, üzleti titkok vagy számunkra kedves és pótolhatatlan emlékek hordozói. Ezt támasztja alá egy amerikai felmérés is. A megkérdezettek közel 40%-a nyilatkozott úgy, hogy inkább a jegygyűrűjét veszítené el, mintsem digitális fájljait. Sőt, közel 30%-uk egy egész évre lemondana napi kávéadagjáról, hogy – ha már megtörtént a baj – visszakapja adatait.

Legyünk őszinték, koffeinfüggők esetében ez igencsak nagy áldozat.

Kockázatok

Tudtad, hogy az adatvesztések nagy részéért nem az emberek felelősek? Adataink megsemmisülhetnek például egy meghajtó meghibásodásakor, az operációs rendszer összeomlásakor, természeti katasztrófa következtében, de az elavult fájlformátumok is ugyanúgy ludasak lehetnek a dologban, mint a vírusok.

Friss: Facebook oldalunkon a napokban hívtuk fel a figyelmet egy új szupervírusra. A Cryptolocker kifejezetten merevlemezeid és adataid elkódolásával fenyeget. Bár a kártevő kiírtása viszonylag egyszerű, fertőzés esetén fájljaid végleg odaveszhetnek. Ergo a megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Az ok tehát sokszor tőlünk független, ám megelőzéssel az ilyen problémák is kivédhetők. Persze a dolog emberi oldaláról is érdemes néhány szót szólni. Egyrészt sajnos nem ritka a lopás, azaz az adathordozó eltulajdonítása. Másrészt szinte mindenkivel előfordult már, hogy véletlenszerűen kitörölt egy fontos fájlt, vagy egyszerűen elfelejtette, hogy hova mentette el… Bevalljuk, utóbbi velünk is megesik néha.

Te gondoltál már arra, hogy mit veszítenél, ha családi videóidat, üzleti címlistádat, vagy kedvenc fényképeidet hirtelen örökre nélkülöznöd kellene? Az emberek nagy része talán úgy érzi, jobb, ha nem is elmélkedik ezen. Inkább elhessegeti ezzel kapcsolatos gondolatait és besöpri a szőnyeg alá az óvintézkedéseket. Nos, az elvesztett fájlokat pedig – költséghatékonyan – csak a rendszeres backup segít korábbi állapotukba visszaállítani. Ráadásul a biztonsági mentés manapság már olcsó és pofonegyszerű. Hosszútávon pedig te is jelentős időt spórolhatsz vele.

backupday

Rendben, backupoljunk. De hogyan?

Nagy segítségedre lehet az operációs rendszer. Linux esetében a legegyszerűbb mentési stratégia a merevlemez duplikálása. Ha Windows XP alatt futnak programjaid, a „Biztonsági másolat” eszközzel készíthetsz másolatot a merevlemezen tárolt adataidról. A Windows 7 is segít felkészülni a legrosszabbra. „Biztonsági mentés és visszaállítás” szolgáltatása biztonsági másolatokat készít fontos, személyes fájljaidról. A mentendő mappákat, meghajtókat saját magad választhatod ki. Sőt, az ütemezést is szabadon beállíthatod. A backup szolgáltatás használati útmutatóját itt találod.

1) Helyi mentés

Az így elkészült biztonsági másolatot elhelyezheted egy másik meghajtón, külső merevlemezen vagy akár CD-n, DVD-n, Blu-Ray lemezen is. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ezek inkább rövid távú tárolásra szolgálnak. A lemezek megsérülhetnek, gyorsan elöregednek, így akár már egy éven belül használhatatlanná válhatnak. Külső merevlemez vásárlása pedig inkább nagyobb állományok mentése esetén célszerű.

external-drive-back

2) Távoli mentés

A távoli mentés lényege, hogy a mentésre kiválasztott adatokat a mentés helyétől távol tároljuk. Így a tárolt adat független a helyi kockázati viszonyoktól (pl. katasztrófahelyzet, hardverhiba). Az adatok az interneten keresztül jutnak el a tárolóeszközre/adatmentő szerverre. Magyarországon is több cég foglalkozik biztonsági mentéssel. Ha különösen fontos dokumentumok birtokában vagy, érdemes felkeresni egyiküket.

A Web-Server is hisz a backup-ban és tesz is érte. Így folyamatos biztonsági mentéseinknek köszönhetően felár nélkül, egy hónapra visszamenőleg saját kezűleg vissza tudod állítani tárolt adataidat az Ügyfélkapun keresztül. Vagyis ha rosszul sikerül egy frissítés, akkor sem kell megijedned. Természetesen bejövő levelezésed sérülésekor is számíthatsz a segítségünkre.

Visszatérve rád, a fájljaidat az internetre is másolhatod. Kedvenc videóid, rövidfilmjeid hosszú távú megőrzésére az a legegyszerűbb, ha a népszerű videó megosztó portált, a YouTube-ot használod. Csatornád létrehozása után videódat „nem listázott videóként” tedd közzé. Így csak te láthatod, illetve az, akivel megosztod.

A nyaralásokról, családi összejövetelekről készült fényképeket valószínűleg nem csak magad miatt készíted. Annak érdekében, hogy évek múltán is a fotók mellett nosztalgiázhass a gyerekeiddel, barátaiddal, szüleiddel, meg kell ezeket őrizned. Erre a célra a FlickR, a Picasa és a Photobucket oldalakat ajánljuk, ahová minőségromlás nélkül töltheted fel fotóidat.

A Google Drive szintén egy alternatíva fájljaid biztonságos tárolására. A felhőszolgáltatás segítségével szöveges dokumentumokat, táblázatokat és diasorokat is létrehozhatsz. Ha telepíted számítógépedre a Drive alkalmazást, az asztalon elhelyezett kis mappába csak egyszerűen be kell húznod fájljaidat. Ezek azonnal és automatikusan átmásolódnak a felhőbe és mindig elérhetőek lesznek a drive.google.com oldalon. További előnye, hogy feltöltött anyagaidat egyszerűen elérheted, bárhol is jársz. Ehhez csak le kell töltened a Drive Android/iOS rendszerre optimalizált alkalmazásait. Ráadás, hogy a Google minden felhasználó részére 15 GB ingyenes tárhelyet biztosít. Hasonló felhőalapú szolgáltatás a Dropbox , a OneDrive és az Owncloud is. Mind biztosít valamilyen mértékű ingyenes tárhelyet és mobil applikációt. Így érdemes többet kipróbálni, hogy megtudd, melyik használata a legkényelmesebb számodra.

cloud_storage_1160-100053404-orig

Most pedig térjünk át a PC-kről a mobilokra. Ha Android-os telefon lapul a zsebedben érdemes letöltened az iDrive alkalmazást. Ez az okos kis app néhány érintéssel biztonsági mentést készít mobilodon tárolt adataidról – úgy, mint fényképek, videók, SD kártya fájlok, hívásnapló, szöveges üzenetek, naptár. iPhone, iPad vagy iTouch tulajdonos vagy? Ez esetben az iCloud vagy az iTunes szolgáltatást érdemes igénybe venned. Előbbi biztonsági mentési funkciója egyszerű és megbízható megoldást kínál, ha vezeték nélkül, automatikusan szeretnéd elvégezni az iOS-készülék biztonsági mentését. Utóbbi szintén alkalmas backup-ra, illetve az adatok visszaállítására, azzal a különbséggel, hogy az iOS készüléket csatlakoztatnod kell a számítógépedhez.

A végére néhány jó tanácsot tartogattunk:

– A mentési adathordozó kiválasztáskor vedd figyelembe: a költségeket, megbízhatóságot, sebességet, elérhetőséget és természetesen a kezelhetőséget!
– Mindig győződj meg a visszaállítás helyességéről!
– A kívánatos végeredményhez megfelelő időközönként ismételd meg a biztonsági mentést!

Boldog adatmentő napot kíván a Web-Server csapata! 🙂

******************************************************************************************

Adatvédelmi tippjeinkről olvastál már?

Válogass könyvajánlónkból! Igazi csemegék kezdő programozóknak!

 

Oszd meg a gondolataidat