A domain név és ami mögötte van!

Sokszor szegezték már nekem a kérdést, hogy “mi az a domain”, amikor arról meséltem, hogy egy domain és tárhely szolgáltató cégnél dolgozok. Sajnos sokan nem tudják, hogy ezt eszik vagy isszák. Ráadásul a legtöbben arra tippelnek, hogy ez egy faj a Csillagok háborúja univerzumából, vagy valami Dothraki Khal neve, de nem! A domain név elengedhetetlen ahhoz, hogy céged, induló vállalkozásod jelen legyen online.

Általában összekeverik a domain nevet weboldalakkal, webhelyekkel vagy az internetes szolgáltatásokkal, melyek az adott néven érhetőek el. A domain azonban a kiszolgálók azonosítására szolgáló névtartomány.

Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti adatátvitel ezen címek között zajlik. A domain nevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé.

Huhh de kíváncsi lennék pár érdekességre a domain végződésekkel kapcsolatban.

A domain végződéseknek csupán a képzelet szabhat határt, ugyanis manapság már szinte bármi lehet az. A megszokott .hu végződéstől .pizzán, a .ninján át a .caféig bármit választhatsz.
2013-ig csupán 22 nem ország specifikus végződés létezett. Viszonyítás képpen, ma már több, mint 882 darab elfogadott végződés lelhető fel az éterben, Az elmúlt években pedig több, mint 300 millió domain nevet foglaltak le a világon. Miért is fontos ez a te szempontodból? A válasz egyszerű: sokkal egyedibbé és stílusosabbá teheted vele a weboldalad.

Na de honnan is jönnek a domain nevek? Egy amerikai szervezet az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) felügyeli az országokat (.hu – Magyarország stb.), területeket (.mobi – mobilszolgáltatások stb.) vagy nemzetközi címeket (.com, .org., .info stb.) jelölő domaineket.

Ez tök jó, de hogy jutunk el addig, hogy enyém legyen a domain név?

Na igen…ahhoz, hogy ez megtörténjen egy hosszabb folyamaton és több szervezeten keresztül kell átvágnunk. Amire szükség van egy domain beregisztrálásához:

– Domain név igénylőlap
– Egy nyilatkozat a személyi adatok hitelességéről
– Egy bögre forró tea téli, illetve egy jéghideg üdcsi a nyári estéken

Persze vannak speciális esetek, amikor egyéb nyilatkozatokra is szükség van, mint például ha névhasználati jogot szeretnénk átadni, vagy ha már meglévő domaint szeretnénk átkérni a Web-Serverhez és még sok egyéb, de ezekhez minden szükséges dokumentumot el tudtok érni a WS ügyfélkapujában.

Nos tehát, magát a domain regisztrációt eltudjátok végezni online a web-server domain regisztráció füle alatt, vagy ha betelefonálsz, ügyfélszolgálatos kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre.

Itt egyébként leellenőrizheted azt is, hogy a választott domain neved, vállalkozásod online létének első zászlóshajója foglalt-e, vagy sem.

Ha beírtuk az ellenőrző részbe, a választott nevet, akkor egy új ablakba jutunk át, ahol megtudjuk a választ minden kérdés kérdésére: Szabad-e a domain? Alapesetben .hu, .eu és .com végződésekhez fogja feltüntetni az információt, de ha a ‘További végződések’ gombra kattintunk, láthatóvá válik a többi végződés is (ha esetleg nincs a listában olyan végződés amit szeretnénk, akkor az ügyfélszolgálatunkat kell megkeresni). A végződések mellett található egy kis gombocska, amiben kétféle szöveg tűnhet fel: átkérem vagy kosárba. Ha utóbbit látod, akkor szabad, ha az előbbit, akkor foglalt a domain. Előbbi esetnél két dolog lehetséges: tiéd a domain és szeretnéd átkérni vagy valaki másé és így sajnos nem tudod birtokodba venni. Előbbi esetben nem egy nagy “wasistdas” a dolog, .hu domain esetén az ügyfélkapunkban megtalálható ‘Domain átkérőlap’ letöltése és kitöltése elgendő, nemzetközi domain esetén AUTH kód megadása vagy EPP kulcs szükséges. Ezeket egyébként a régi regisztrátortól tudod elkérni. Utóbbi esetnél vagy felkeresed a tulajdonosát a domainnek és megegyezel vele, hogy adja át neked vagy új domain nevet találsz ki. Előbbi igen költséges biznisz lehet, így én inkább az utóbbit ajánlom.

Jó-jó, de most akkor ennyi? Nem kell mellé egy tárhely csomag is?

Mint egy jó pincér, hadd ajánljak önnek egy finom bort a főétel mellé. Egy kiváló domain név önmagában szép és jó, de olyan mint Han Solo egyedül, hiányzik mellőle Chewbacca. Külön-külön is vagányak, de együtt alkotnak egy igazán jó párost. A domain mellől is hiányzik az ő tárhely csomagja. Sőt, ha mondjuk egy XL, L vagy M tárhely csomagot választasz a kínálatunkból, akkor nem kell külön fizetned a domain névért, ugyanis AJÁNDÉKBA adjuk hozzá.

A domain és a tárhely közvetett kapcsolatban áll, viszont ahhoz, hogy jól működő weboldalad legyen, mindkettő megléte szükséges. A tárhelyen tárolódnak a honlapodhoz szükséges fájlok és ehhez kapcsolódnak az adatbázisok is. Ezek nélkül nem lenne kész weboldalad. Természetesen lehet saját webcímet beregisztrálni tárhely nélkül is (bár nem túlságosan éri meg) vagy tárhelyet bérelni meglévő domain regisztráció nélkül. Maga a domain név egy egyszerűen és könnyen megjegyezhető elérési címet ad, hogy minden üzleti partnered, ügyfeled könnyen eljusson a honlapodra.

De ha már a főételig eljutottunk, ne felejtsük el a desszertet sem. Van már domain neved, tárhely csomagod, akkor miért pont a

Hát igen, ha megjött az értesítés a részünkre, hogy melyik domaint szeretnéd beregisztrálni, akkor a saját rendszerünkben felvesszük a rendelésed. Ekkor még hiányosan kezeljük, amint megérkeznek a dokumentumok azonnal aktiváljuk is. Ha rajtunk múlna, már ennyi is lenne az egész, de mint általában előfordul, a dolgok nem mindig csak egy emberen múlnak. Létezik ugyanis egy szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa (szebb nevén Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület), mely feladatának tűzte ki a magyar domain név-rendszer üzemeltetését és adminisztrációját. Az egyesület alkotja és aktualizálja a magyarországi domain-rendszer használatára vonatkozó szabályzatot, valamint a vele kapcsolatban levő domainregisztrátor-szervezeteken (pl.: mi, a Web-Server Kft.) keresztül végzi a .hu domain nevek regisztrációját, illetve ezen regisztrációk adminisztrációját és törlését.

Prológus

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a mai világban egy vállalkozás szempontjából elengedhetetlen az online jelenlét. A legtöbben közösségi portálokon hoznak létre oldalakat, de azért legyünk őszinték! Nem sokkal meggyőzőbb egy saját .hu-s vagy .com-os weboldal? Dehogynem. A Web-Server legújabb tárhely csomagjai közül ráadásul háromhoz is ajándék .hu domain jár, így két legyet üthetsz egy csapásra.

Szeretnéd elkerülni a tipikus domain választási hibákat?
Csapj le az ingyenes e-bookra, amiből megtudhatod, mire figyelj oda a kiválasztott domained esetében!

 

Oszd meg a gondolataidat