A Facebook kiengedte pandora szelencéjét?

Terminátor, A nő, Ex machina, Transzcendens, na és persze a 2001: Ürodusszeia. Csak pár film, amely mesterséges intelligenciáról szól. Eddig a Terminátorban megalkotott, a Föld védelmére szolgáló MI, a Skynet csak egy fantazmagóriának számított, de lehet, hogy Zuckerbergék megalkottak valami hasonlót. Elon Musk szerint vigyázni kellene, milyen vizekre eveznek a mesterséges intelligenciával “játszadozó” programozók.

Egy verőfényes Kaliforniai napon a Facebook egyik MI-vel foglalkozó kutatólaboratóriumában kicsúsztak a dolgok a kutatók kezéből. No de nem egészen úgy mint a Jurassic Parkban. Na és mit gondol erről Elon Musk vagy az évszázad lebrilliánsabb elméje Stephen Hawking? Nem kell aggódni….egyelőre.

artificial-intelligence-2167835_1920

Mi is az a mesterséges intelligencia?

Egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligencia. Ez az, amit Mesterséges Intelligenciának vagy angolul Artificial Intelligence-nek nevezünk. A tudományos-fantasztikus regények terméke volt, de ma már jelentős ágát képviseli a számítógép-tudománynak. Intelligens viselkedéssel, gépi tanulással, kézírás-, beszéd- és arcfelismeréssel, csupa valós életbeli problémák megoldásával foglalkozik, de a sort még bőven lehetne folytatni. A mesterséges intelligencia rendszereket napjainkban elterjedten használják a gazdaság- és orvostudományban, a tervezésben, a katonaságnál, sok elterjedt számítógépes programban és videojátékban.

Elon Musk, a méltán híres Tesla-vezér viszont már évek óta figyelmezteti a világot, hogy ne játszadozzanak az MI-vel és figyeljenek oda mit és hogyan csinálnak. Július elején már bejelentette, hogy az MI törvényi szabályozását még azelőtt ki kell dolgozni, hogy arra szükség lenne, és ennek érdekében 32 olyan kormányzóval beszélt, akiknek megvan a hatáskörük a szükséges lépések megtételére.

Tényleg veszélyes lehet az MI?

Musk az egyik legmeghatározóbb olyan futurológus napjainkban, aki komolyan aggódik a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése miatt. És ezt igyekszik minden fórumon szóvá is tenni: “A törvényeket általában már azután hozzák, hogy sok rossz dolog történt. Az MI az egyik olyan kivételes ügy, amikor szabályozás terén proaktívnak, és nem reaktívnak kell lennünk. Mire reagálni kezdenénk, már túl késő lenne. A mesterséges intelligencia alapvető kockázatot jelent az emberi civilizáció létezésére.”

Szerinte egy mesterséges értelem olyan frontokon indíthat támadást az emberiség ellen, amelyeket el se tudunk képzelni, szóval felejtsük el a Terminátor gyilkoló robotgépeit. Példaként hozta fel az álhíreket, a manipulatív sajtóközleményeket, amelyekkel dezinformációs háborút indíthat, de akár e-mail címeket is eltulajdoníthat, vagy ráveheti az embereket, hogy azt tegyék, amit szeretne.

A “sci-fi” guru már évek óta próbál figyelmeztetni erre mindenkit, és pontosan ezért alapította meg és finanszírozza mai napig a nonprofit OpenAI nevű mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó céget, aminek célja, hogy kifejezetten az emberiség javára fordítsa a technológiát. Egyébként, Bill Gates és Stephen Hawking szerint is vigyázni kell az MI-vel.

4334980040_b3afd3297c_b

(Elon Musk)

Titkos bázis a föld alatt? Facebook Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium, azaz a FAIR

Igen, létezik ilyen részleg a Facebook égisze alatt, de nem egy Nebraskai sivatagban, a föld alá eldugott, titkos labort kell magunk elé képzelni. Elsődleges feladatuk egyébként az volt, hogy a témában való kutatás és fejlesztés mellett egy riválist alkossanak a Sirinek, Alexanak és a Cortananak. Ez meg is történt, áprilisban elindult a Facebook Messengerben életre hívható, egyszerűen csak ‘M’-re keresztelt MI, ámbár egyenlőre csak az Amerikai Egyesült Államokban elérhető. Zuckerberg állította, hogy ez a személyi asszisztens egyszerűbb, könnyebben kezelhető és sokkal, sokkal ‘elbűvölőbb” lesz, mint konkurensei, de aki egy kicsit is próbálgatta már az előzőleg felsorolt asszisztensek valamelyikét, az rájöhetett, hogy bizony nem nyújtott sokkal többet M sem. Egészen mostanáig.

Minden sci-fi rajongó (rém)álma? A Skynet öntudatra ébred!

Történt egy szép nyári napon, hogy a FAIR, azaz a Facebook Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium kutatói, hát mondjuk úgy szabadjára engedték az MI-vel felruházott chatbotjaikat. Természetesen csak és kizárólag tanulás végett, mégpedig, hogy egymással beszélgetve javuljon a kommunikációs készségük. Ahogy azt sejteni sem lehetett és egyetlen egy Hollywoodi filmben sem láttuk, a dolgok pont nem a várt módon zajlottak le, de szerencsére itt nem történt világot elpusztító öntudatra ébredés és gépek általi hatalom átvétel.

A botok ugyanis nem csak, hogy beszélgettek egymással, de saját nyelvet fejlesztettek ki, ami az emberek számára érthetetlen és elsajátították a tárgyalás képességét is. Erről egyébként egy blogposztban is beszámolt a ‘kék-fehér’ vállalat.

A teszt során összeeresztett botok, gépi tanulási módszerrel szabadon alkothattak párbeszédeket, ezáltal fejlesztették társalgási készségeiket. Azonban egy idő után már eltértek a forgatókönyvtől és egy teljesen új és egyedi, az emberéhez egyáltalán nem hasonlítható mesterséges nyelven kezdtek el kommunikálni egymással. Mindezt emberi beavatkozás nélkül alkották meg. Tehát ahelyett, hogy fejlesztették volna az emberekkel való kommunikációjukat, ennek épp az ellenkezőjét lépték meg.

A megfigyelések alatt kiderült, hogy a botok nagyon kreatív tárgyaló feleknek bizonyultak. Minden egyes alkalommal próbáltak hatékonyabban tárgyalni és érvelni, a gépi tanulásra és fejlett beszélgetési stratégiákra támaszkodva.

FBAI

(A beszélgetés a két chatbot között)

Összeugrott a két mogul! Facebook vs Tesla

A chatbotos incidens után Zuckerberg egy Facebook videóban fejtette ki a véleményét azzal kapcsolatban, hogy mit is gondol a világvégét a mesterséges intelligencia fejlődésével összekötő emberekről. Úgy vélte, hogy akik így nyilatkoznak, felelőtlenül teszik ezt és a fejlődés útjába akarnak állni. Ugyanis szerinte a mesterséges intelligencia fejlődésével olyan dolgokat érhetünk el, amikről csak álmodozni mernénk, mint például biztonságosabb autók vagy akár betegségek legyőzése.

A kijelentés nem kerülte el Muskot sem, aki úgy nyilatkozott egy Twitter bejegyzésben a videós megnyilvánulás láttán, hogy “Beszéltem Markkal erről. A hozzáértése a témához ‘korlátozott'”. Felvetődik a kérdés, hogy vajon a sci-fi filmek befolyásolják a viszonyunkat, véleményünket az MI-vel kapcsolatban? Mennyire lehet ez valós veszély? Egy másik lángelmének is van erről véleménye.

Hawking professzor sötét jóslata

Stephen Hawking tavaly már tett egy sötét jóslatot a robotizációval és MI-vel kapcsolatban. Akkor így fogalmazott: “A gyárak automatizációja már megtizedelte az állásokat a hagyományos gyártásban, és a mesterséges intelligencia előretörése valószínűleg csak ráerősít erre a munkahelyrombolásra“. Gondoljunk csak a LEGO dániai gyárára, ami teljesen automatizálva van és mindent robotok csinálnak. Csupán egy 10-15 fős karbantartói csapat dolgozik az ottani gyárban, akik a robotok megfelelő állapotáért felelnek.

A professzor szerint egyébként az automatizálási folyamatok (azaz robotok használata emberek helyett) fejlődésnek és haladásnak számítanak, ámbár túlontúl destruktívak és csak növelni fogják a világszerte tapasztalható gazdasági egyenlőtlenséget. “Az internet és más platformok lehetővé teszik, hogy kevesek elképesztő profitot hozzanak össze úgy, hogy közben csak nagyon kevés embernek adnak munkát”. Ha ezt a folyamatot a világban jelenleg zajló többi trenddel összeadva nézzük, akkor látnunk kell, hogy most van “az emberiség fejlődésének legveszélyesebb pillanata”.

Industriemuseum_Chemnitz_-_moderne_Karosserieschweißanlage_mit_Industrierobotern

(Robotizált munka a Wolkswagen gyárában)

Zárásképp pedig egy ide kapcsolódó idézet Stephen Hawkingtól: “A mesterséges intelligencia vagy a legjobb, vagy a legrosszabb dolog lesz, ami az emberiséggel történhet.”

 

Oszd meg a gondolataidat