A nagy Web-Server reform: átalakulóban a tárhely szolgáltatásunk

  Kb. 6 hónapja egy újfajta tárhelyszolgáltatási rendszer kidolgozásának fogtunk neki.

  Miért volt erre szükség?

  Az a cél lebegett előttünk, hogy elkerüljük a weboldalak elérhetetlenségét, amit egy szerver meghibásodása okozhat.

  Szervereink karbantartására és védelmére eddig is nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen mindegyik redundáns, 2 tápegységgel működnek, a winchesterek tükrözik egymást, megfelelő memóriával rendelkeznek és 2 havonta konzisztencia ellenőrzést is végzünk (a szerverekben található diszkek állapotát ellenőrizzük).

  Mégis volt egy kérdés, ami nem hagyott minket nyugodni: ha váratlanul meghibásodna az alaplap, akkor mihez kezdenénk?

  Tárhely szolgáltatás

  Mert azt tapasztaltuk, hogy a régi rendszerünkön megengedhetetlenül magas lenne a visszaállítási idő: mire egy új szervert felhúznánk oda, backup-ból mindent visszaállítanánk és helyreállna a működés,
  az kb. 36 óra lenne.

  Ezért addig terveztünk és fejlesztettünk a háttérben, amíg létre nem hoztuk azt a módszert, amivel át tudjuk alakítani az egész tárhely szolgáltatási rendszerünk alapját.

  Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a tárhely szolgáltatás izoláltan fusson vagyis a szerverek között áthelyezhető és duplikálható legyen egy tárhelycsomag.

  A technológia maga szigorúan titkos, a Web-Server falain belül őrizzük, de annyit még elárulhatunk, hogy azokat a pici eltéréseket, amelyek korábban a szervereken keletkeztek a telepítések során, már egyáltalán nem fogja senki érzékelni.

  Ez azt jelenti, hogy nem lesznek kiesések a tárhely szolgáltatás működésében, még stabilabb lesz, mint korábban (már 2018-ban is 99.99%-os rendelkezésre állással működtek szervereink).

  Az új rendszer már most is kiszolgál több, mint 400 tárhelyet, ami több száz weboldalt foglal magában, de előreláthatólag 6-10 hónapon belül az összes tárhely szolgáltatásunkat átalakítjuk erre.

  Az ördög fejlesztés sosem alszik!

  Az újdonságoknak itt még korán sincs vége, mert van még a tarsolyunkban olyan meglepetés, amiről hamarosan lerántjuk a leplet. Úgyhogy érdemes figyelned a leveleid, ha elsőként szeretnél értesülni róla!

  (Ha még nem kaptál tőlünk levelet, akkor az oldal alján tudsz csatlakozni levelező klubbunkba.)

   

  Oszd meg a gondolataidat