A világ legismertebb háttérképe akkor és most

  Az ikonikus Windows XP háttérképnek rendhagyó története van, és a hiedelmekkel ellentétben nem képmanipuláció, hanem valódi fotó. Mégpedig egy középformátumú filmes géppel készült, teljesen spontán módon.

  Charles O’Rear a National Geographic-nak és a Los Angeles Times-nak dolgozott akkoriban, de azon a péntek délutánon, amikor San Fransisco felé tartott, hogy barátnőjét (most már feleségét) meglátogassa, nem volt megbízatásban.

  Mint jó fotográfus, ilyenkor sem tudott kiesni szerepéből, így sűrűn pásztázta szemeivel a tájat. És akkor látta meg Sonoma megye akkor legkáprázatosabb dombját. „Istenem, a fű tökéletes volt, zöld! Előbújt a nap és volt pár felhő is.” – emlékszik vissza Charles.

  Rögtön félre is állt az autóval és előkapta filmes gépét, hogy megörökítse a tökéletes látványt. A fotót végül a Bill Gates alapította Corbis ügynökség oldalára töltötte fel – szerkesztetlenül.

  Az idilli dombot ábrázoló képkocka egy pár évvel később keltette fel a Microsoft érdeklődését olyannyira, hogy az akkor új operációs rendszerükhöz ezt a kópiát szerették volna alap háttérképnek beállítani.

  A választás pontos okát homály fedi, de annyit elárultak, hogy hónapokig kutattak egy olyan fotó után, ami sokkal földközelibb, mint az a kék égről készült kép, amit a Windows 95-höz használtak.

  A megállapodás viszont kis híján meghiúsult

  Amikor Chuck el akarta postázni a felvételeket, a Fedex bemondta az unalmast, és egyik szállító cég sem tudta vállalni az értékes negatívok kézbesítését. O’Rear viszont nem hagyta annyiban, felült egy repülőgépre és saját kezűleg nyújtotta át a Microsoft Seattle-i központjának.

  Habár a szerződéskötéskor megegyeztek, hogy nem fedheti fel, pontosanmennyiért vették meg tőle a fotót, annyit elárult, hogy még soha ennyit nem fizettek neki egy képért.

  Azóta sokat találgatták, hol készíthette Charles a fotót, és hogy biztos manipuláció az egész. Pedig nem az, bár a Microsoft később hozzátette, hogy a zöld színeket egy kicsit kiemelték és megvágták a képet.

  A táj ’96 óta olyan sokat változott, hogy már alig ismerni rá: a dombot szőlőültetvények szövik át. Készült is egy fotó a Microsoft egyik programjának keretében, 2006-ban, ami egy komorabb, felhősebb tájat ábrázol.

  Épp most volt 5 éve, hogy az XP-t kivonta a forgalomból a Microsoft, sokan még mindig esküsznek rá, és továbbra is használják. O’Rear azt is elmesélte, hogy képe járt már a Fehér Háztól kezdve az Észak Koreai erőműig mindenhol.

  Mi történt az ikonikus Bliss után?

  Charlest később a Lufthansa is felkérte új projektjére, hogy készítse el a háttérképek következő generációját. Az okoseszközök világkorában ezek már állóképekként készültek – mobilra optimalizálva.

  Mialatt O’Rear bejárta az Egyesült Államok leghíresebb tájait, három képe került be az „Amerika új nézőpontból” című sorozatba:

  A képek Colorado, Utah és Arizona természeti csodáit ábrázolják. A programmal arra akarta a Lufthansa ösztönözni az embereket, hogy utazzanak többet életük során, hisz annyi csodás látnivaló akad a világban.

  Ebben a kisfilmben kapunk bővebb betekintést kapunk a programba:

  Te emlékszel még O’Rear Bliss névre keresztelt desktop hátterére?
  Netán még mindig ez a kép fogad, amikor bekapcsolod a gépet?

   

  Oszd meg a gondolataidat