Apró kihagyás, brutális büntetés

  wireframes-website-project-presentationAhhoz, hogy egy weboldal sikeres legyen, sok dologra kell odafigyelni. A kiváló, friss tartalomra, ergonomikus elrendezésre és a márkához illeszkedő designra egyaránt szükség van.

  De tudtad-e, hogy a jogszabályok is előírnak számodra néhány dolgot, amiket kötelező feltüntetni weboldaladon? Súlyos bírság is lehet a vége, úgyhogy inkább olvass tovább!

   

  Kötelező adatok a weboldalon

   

  Hogy megkönnyítsük a dolgodat, készítettünk egy rövid áttekintést arról, milyen adatok szerepeltetésére kötelezhet a törvény ereje a weboldaladon:

  • Szolgáltató neve, székhelye/telephelye
  • Elérhetőség (email cím)
  • Cégbejegyzés kelte, száma, nyilvántartásba vételt végző hivatalos szerv neve
  • Adószám (ha a vállalkozás Áfa alany)
  • Engedélyek száma, kiadó hatóság neve, elérhetősége (ha bármilyen engedély- vagy bejelentés- köteles tevékenységet végez a vállalkozás, pl. működési engedély száma, adatkezelési nyilvántartási szám)

  Szakmától függően:

  • Érdek-képviseleti szerv (kamara) megnevezése, amelynek a vállalkozás tagja
  • Természetes személy szolgáltató szakképzettségének és a megszerzés helyének (ország) megnevezése
  • Hivatkozás a szakma gyakorlásának (a szolgáltatás helyén hatályos) szabályaira

  Legújabb változás: a tárhelyszolgáltató feltüntetése

   

  Ebben az évben már kötelező feltüntetni a honlapon a tárhelyet biztosító szolgáltató székhelyét/telephelyét, elérhetőségét is.

  Van viszont egy furcsa kitétel, a jogszabály ugyanis így fogalmaz:

  […] kivéve, ha a szolgáltató részére nyújtott tárhelyszolgáltatás jellegéből adódóan ezek az adatok egyébként is megismerhetőek.”

  Ezt a kitételt sokan sokféleképpen értelmezik. Az ingyenes szolgáltató például a reklámok mellett sok esetben saját bannerüket, elérhetőségeiket is feltüntetik a hosztolt weboldalakon. A regisztrátor szerveknél pedig egy technikai ellenőrzéssel szinte minden esetben (hagyományos, nem felhő szolgáltatók esetén) lekérdezhető a hoszting cég kiléte. Így ezekben az esetekben előfordulhat, hogy nem szükséges feltüntetni a tárhelyet biztosító céget.

  Ám mi mindenkit óvatosságra intenénk. Inkább ne tekintsd magad kivételnek és tüntesd fel ezt a sort is az oldaladon, nehogy veled statuáljon később példát a büntető hatóság.

   

  Mikor nem kötelező?

   

  A törvény szerint minden olyan esetben kötelező feltüntetni weboldaladon a fenti adatokat, ha azon kereskedelmi tevékenység (termék, szolgáltatás értékesítése) folyik. Tehát egy szimpla hobbioldalnál, blognál nem kötelező.

   

  A weboldalon mégis hová írjuk ezeket az adatokat?

   

  A legalkalmasabb hely a főoldali lábléc, Impresszum/ Üzemeltető/ Kapcsolat menüpont lehet. Így már a nyitóoldalon megjelenítjük, legalább utalás szinten. Ezzel nem nagyon lehet kötekedni.

  man-and-magnifying-glass

  A büntetés

   

  A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jár el a szabályok be nem tartása ügyében (ellentétben más online jogsértésekkel, pl. spam, ahol a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságé (NMHH) ez a szerep).

  Ha az online jogsértés ténye beigazolódik, a fogyasztóvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet.

   

  Jobb volna, ha ez az összeg a pénztárcádban maradna ugye?

  Ellenőrizd weboldalad most, és ha kell, pótold a hiányosságokat!

   

   

  Oszd meg a gondolataidat