Az elveszett pénz és idő nyomában – Igaz történet alapján

Mióta a web-server.hu csapatának tagja vagyok (kemény másfél év), sok érdekes esetről hallottam már. Volt amibe én futottam bele és volt amibe az ügyfélszolgálatos kollégáim. Voltak szomorú és voltak vicces esetek is, de mind közül talán ez, amit lentebb fogok elmesélni a legtanulságosabb mind közül. Emberünk egyetlen egy apró hibát vétett, mellyel rengeteg pénzt bukott el, de talán ami a legfájóbb…rengeteg időt is. A történet elmesélésével egyetlen egy célom van, hogy intő példa legyen mindenki számára. Megtörtént eset lévén természetesen az illető és a vállalkozásának nevét is kicseréltem, úgysem az a lényeg.

Az álom megszületése

Juli már a gimnáziumban is a diák önkormányzat tagja volt és lelkesen serénykedett minden adandó alkalommal, ha valamit szervezgetni kellett. Később sem alakult ez másként. Legyen szó bármelyik ismerősének vagy családtagjának születésnapjáról vagy akár névnapjáról, Juli elsőként ugrott, hogy megszervezze a meglepetés bulikat. Ezután történt, hogy egy álmos, novemberi délután arra a következtetésre jutott, hogy ha már ennyire a vérében van a dolog és szereti is csinálni, akkor miért nem épít erre az álmára egy vállalkozást? Ugyebár mind tudjuk, hogy a legjobb abból pénzt keresni, amit szeretünk. Ez lenne az a bizonyos “DreamJob”.

Bele a közepébe

Az ötlet megszületése után minden simán ment. Rögtön beugrott a név: GigaMega Rendezvényszervező Iroda, vagy ahogy majd a jövőben ismertebb lesz, a GMRI. Tökéletes! Miután eldöntötte, hogy egyéni vállalkozóként ugrik bele a rendezvényszervezés viharos vizeibe, jöhetett a kreatív munka. Kellett egy logó, ami tökéletesen tükrözi a Juli által megálmodott víziót és a célt amiért küzdeni szeretne. Itt jött az első nehézség…nem olyan könnyű ám valami ilyet kitalálni. Teltek-múltak a napok és semmi nem történt. Nem jött meg az ihlet. De tudjuk, hogy megy ez…Egyszer csak átszakad a gát és onnantól kezdve nincs megállás. Így történt ez Julival is, egyszer csak megjött az isteni szikra és rájött, hogy inkább kiszervezi ezt a logó tervezést egy grafikusnak. Emberünk 1 héten belül le is szállította az anyagot. Jöhetett hát a munka nagyja. Névjegykártyák, promóciós anyagok, tollak, bögrék és még rengeteg reklám és marketing anyag, plussz a legmenőbb (amitől biztos az összes szomszéd álla lefog majd esni): egy Suzuki Swift, ami teljes egészében a logó színeiben pompázik és mindkét oldalán, illetve a motorház tetőn is ott pompázik a cég logója és mottója. Minden készen volt! Minden! “Örömbódottá”. Aztán jöhetett a folytatás, mivel ideje volt már befoglalni egy domain nevet, hisz egy sikeres vállalkozás elképzelhetetlen egy saját weboldal nélkül, ami ugyebár a domain névvel kezdődik.

Minden történet végén van egy csavar

Juli keresésbe kezdett, hogy hol tudna befoglalni egy domain nevet. Kutakodása közben rájött, hogy a domain névhez tárhelyre is szükség van. Szóval itt bejött egy plusz faktor, mivel már olyan szolgáltatót keresett, ahol jó csomagok vannak összeállítva és ha szerencséje van, akkor a domain név még ajándékba is járna hozzá. Google a “barátunk” szokták mondani, Juli pedig ránk talált. Körbe kérdezősködött az ismerőseinél, hogy hallottak-e már rólunk, megnézte a facebook oldalunk, miket posztolunk, milyen véleményeket írtak ott rólunk. Lényeg a lényeg, hogy a végén felhívta ügyfélszolgálatunkat: “Szeretném befoglalni a gmri.hu domain nevet” Kolléganőnk szélsebesen, mint egy végtelen mezőn vágtázó paripa foglalta le a domaint a huregnél és hívta fel az örömhírrel Julit! “Meg van! Ha telepíti a wordpresst már ma elindulhat a weboldal.”

El is telt így pár nap. Eseménytelenül. Mindenki Júliája már csak azon törte a buksiját, hogy milyen kampányokat állítson be Facebookon és AdWordsön. Már az első megrendelését is elképzelte. Egy zenés táncest a Vecsési közösségiházban, a 60-as évek zenei stílusában. Ohh igen…már gondolatban Fenyő Mikit is megkereste, hogy fellépne-e.

Ekkor kaptuk a telefont. Mint napsütötte nyári napon a zivatar, úgy zúdult ránk a hír. A domain regisztrációt megvétózták (igen, van ilyenre is lehetőség). Korábban már befoglaltak egy gmji.hu domain nevet és a tulajdonos megóvta a gmri.hu foglalást, mivel az túlzottan hasonlít az ő, már korábban foglalt domain nevére.

Úristen! Hogy mi történt? – kiálthattok most fel mind.

Bizony… A gmri.hu domain nevet így már nem lehetett befoglalni, mivel az összetéveszthetőséget okozna a korábban bejegyzett domainnel. A sok bele fektetett munka és pénz oda veszett. Az egybetűs eltérés egyébként olyan csekély mértékű eltérés, amely önmagában megalapozza az összetéveszthetőség minősített esetét, így kizáró ok az igényelt domain bejegyezhetőségére nézve.

És minden történetből lehet tanulni

És mi az amit ebből a történetből tanulhatunk?

Azt, hogy érdemes a domain név lefoglalásával kezdeni a vállalkozásunk megalapítását. “De minek? Mi van, ha nem lesz az egészből semmi?” A domain nevet még mindig eltudod adni jó pénzért, ámbár ahogy a fenti történetből is kiderül, az előre elköltött összeg és idő már soha nem fog visszajönni.

+1

Egyébként ezt az óvást ki tudta volna Juli védeni, ha nem egyéni vállalkozóként próbálja bejegyeztetni a domain nevet, hanem létrehoz hozzá egy vállalkozást.

 

Oszd meg a gondolataidat