Digitális szakadék építés internetadóval

Azon a véleményen vagyunk, hogy a politizálásnak nincs helye a “mi világunkban”, hiszen az internet szupersztrádája az a hely, ahol – a történelem során talán először – végre mindenki egyenlő, mindenki szabad, mindenféle hovatartozásától függetlenül. Ám amikor ez a szabadság kerül veszélybe, fel kell emelnünk a hangunkat. Szeretnénk ezúttal is kimaradni a politizálásból, van elég fórum, közösség, ahol a döntéshozókról lehet vitatkozni. Az internetadó kivetésének viszont már csak a gondolata is gombócot okoz a torkunkban és sikerült vele felborzolni a magyar internetes társadalom kedélyeit is, röpke fél nap alatt.

Ugyan még csak tervezetről van szó, mégis borzasztóan sok aggály és kérdés merült fel azzal kapcsolatban, mi lesz, ha gigabyteonként 150 Ft sújtja majd az adatforgalmunkat?

 

Ki fogja az internetadót megfizetni?

 

Mindenki. Nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy a döntéshozók tisztában vannak 1 GB adatmennyiség valódi nagyságával (vagy manapság már inkább “apróságával”), egy átlag internetező szokásaival, netán egy vállalkozás internethez kapcsolódó tevékenységeivel, azt viszont le merjük fogadni, hogy nem nehéz rövid idő alatt akkora adatforgalmat generálni, hogy az adó mértéke túlmutasson az előfizetési díjon. A szolgáltatók szinte biztosan nem fogják elbírni a terhet, így számolni kell az áthárítás (áremelés) lehetőségével.

A Web-Servernél például az ügyfelek, a Ti adataitok, azok folyamatos backupolása rengeteg forgalmat generál – elég csak a legutóbbi levelező rendszeres biztonsági mentés visszaállításra gondolni, melynek során napokba telt, mire képesek voltunk az összes adatot helyreállítani. Majdnem 5 Terabyte mennyiségű adatról van szó. 150 Ft / Gigabyte adóval számolva ez 691.200 Ft lenne. Ezt a plusz költséget pedig mi sem szeretnénk az ügyfelekre terhelni. Egy család pedig, aki a havi párezer forintos internet költségét épphogy csak ki tudja hónapról-hónapra tenni az asztalra, kötve hisszük hogy ennek a többszörösét fizetné be különadónak a forgalmuk miatt.

 

Bérgyilkost küldenek a fejlődés ellen?

 

Mert gyakorlatilag lábon lőnék vele többek között a felhőt használó vállalatokat, startupokat, azokat a cégeket, akik interneten üzemeltetnek ügyfélszolgálatot, webshopot, vagy levelezésben nagyobb mennyiségű adatot, dokumentációkat, terveket küldenek (jajj a kreatív munkásoknak, fotósoknak, designereknek!), és még sorolhatnánk. A digitális forradalom megkönnyítette szinte minden értéket teremtő ember, vállalkozás és szervezet, közösség életét (kevesebb papírmunka, gyorsabb és egyszerűbb kommunikáció, emailezés, stb). A legnagyobb előnye a számítógépek és az internet elterjedésének pont az volt, hogy felgyorsulhattak a munkafázisok, könnyebben zajlik a tudás megosztása, de ha ismét eljönne az az időszak,amikor egy dokumentumot olcsóbb kinyomatni és postára feladni, majd kénytelenek lennénk erre napokat várni, akkor hova jutnánk idővel? Ez a 21. század sötét középkorát hozná el.

 

Az ingyenes tartalom sem lesz ingyenes

 

Nem tesznek különbséget a letöltött tartalmak között, csak a forgalom alapján akarják kivetni a különadót. Az oktatáshoz, a szabad kommunikációhoz pedig mindenkinek joga van! Az ENSZ is kimondta, “az internethez való hozzáférés alapvető emberi jog”, “jogellenes állampolgárokat azzal büntetni, hogy megvonják internet hozzáférésüket”.

De ne legyünk önzőek, gondoljunk például azokra a fiatalokra is, akik az internet segítségével olvashatnak, tanulhatnak az őket körülvevő világról, kitörhetnek ezáltal a mélyszegénységből. Vagy az a szülő és gyerek, akik a világ két végéből csak interneten keresztül tudnak egymással naponta beszélgetni. Szomorú belegondolni, milyen emberi kapcsolatoktól, milyen nagyszerű lehetőségektől fosztanák meg ezzel az itt élő embereket. Minden kimondott vagy legépelt szóért fizetnünk kellene, csak azért, mert az internetet használjuk csatornának?
A magyar “népművészek” egy része elég hamar összefogott, és rengeteg humoros, ironikus mém született a témában.

Mondjuk Vágási Feri nem biztos, hogy hülyeséget mondott anno:

 

A témát viszont érdemesebb komolyabban is boncolgatni.

El fog jönni az az az idő, amikor megjelennek az első netbanditák. Kíváncsiak vagyunk, mikor fog megjelenni az első hirdetés “Hogyan törjük fel a szomszéd wifijét? tanfolyam” címmel. Esetleg majd összeülünk többen, mint a régi idők fonóházaiban, és körbejár az egér, minden egyes netezéssel töltött percet porciózva, elosztva? Vagy modern kori szesztilalomként majd megjelennek a gengszterek, Net Capone, és a bitcsempészek?

Az internet a végtelen lehetőségek birodalma, hiszen ledönti a korlátokat, közelebb hozza az embereket egymáshoz. Badarság lenne lelassítani ezt a folyamatot országunkban azáltal, hogy plusz terhet rójunk az emberekre.

Az információs technológia korában pedig pont az ellenkezőjére lenne szükségünk: minél több emberhez eljuttatni az internetet, nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy minél több fiatal megismerje az informatika szépségét, ezzel segítve a gazdaság növekedését az IT szektorban.

Ehelyett pedig a világ nemzetei rémülten nézik, ahogy egy láthatatlan fal épül közénk és közéjük.

 

Oszd meg a gondolataidat