Dobd fel weboldalad különleges betűtípusokkal! Bence megmutatja, hogyan.

Oktatóvideó sorozatunk legújabb részében Bence megmutatja neked, hogy mi a legegyszerűbb módja az egyedi betűtípusok használatának.

A megfelelő betűtípus (font) kiválasztása weboldaladra fejtörést okozhat. Persze csak akkor, ha a célod egy igényes és sikeres weboldal elkészítése.

Bizony, könnyen elkattintanak a látogatók, ha a weboldal szövegezése nehezen olvasható. Például a betűk túl közel vannak egymáshoz és nehéz megkülönböztetni egyik szót a másiktól, vagy a szövegezés olyannyira nem vezeti a tekintetet, hogy elfárad az olvasó. Így az sem garantált, hogy mondandód végére ér. Egy ilyen hiba gyorsan megmutatkozik a látogatottsági adatokban és a konverziók számának csökkenésében is. A megfelelő betűtípus alkalmazása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy olvasóid maximálisan tartalmaidra tudjanak koncentrálni.

Válts beszédesebb betűtípusra!

Napjaink weboldalain szerencsére már nem csak az unalmas Arial, Times New Roman, vagy Comic Sans betűtípusokat lelhetjük fel. (Utóbbitól rendkívül tud borsózni a designerek háta.) Egyre több honlapkészítő használ egyedi fontokat, melyekkel még egyedibbé és élvezhetőbbé tehetik oldalukat. Azért, hogy te se lógj ki a sorból, Bence megmutatja neked a Google Fonts használatát, amellyel különösebb hozzáértés nélkül tudod honlapodat színesíteni. Mindezt ingyen, pár kattintással.

Bence megmutatja:

Hogyan válassz megfelelőt?

A Google Fonts több mint 600 féle ingyen használható betűtípusát végiggörgetve a bőség zavarával kerülsz szembe. Így szeretnénk neked néhány tippet adni, mi alapján érdemes válogatni közülük.

Legelőször gondold végig, milyen típusú tartalmak megjelenítésére használsz szövegezést, például folyószöveg, főcímek, cselekvésre buzdítások, megjegyzések, gombok, stb. Természetesen nem kell mindegyikhez eltérő betűtípust választanod, bőven elég egyszerre maximum 2-3 fontot alkalmazni. Ennél több lassíthatja az oldalad betöltési sebességét és nem mellesleg zűrzavaros összhatást is kelthet. Ha egynél több betűtípust kívánsz használni a weboldalon, mindenképpen olyanokat válassz, amik észrevehetően eltérnek egymástól, hogy látogatóid egyből észrevegyék, ha valami például kiemelten fontos.

header font

Ahogy a videóban is láthattad, nem minden betűtípus támogatja az ékezetes karaktereket, ami egy magyar nyelvű weboldal szempontjából igencsak probléma. A kínálat viszont ékezetes fontokból sem kicsi, jól használható például a „Bree Serif”, ami címsorok esetében lehet tökéletes választás. A „Lora” elnevezésű betűtípus pedig hosszabb szövegrészek esetében ideális.

A stílus kiválasztásánál mindig vedd figyelembe a célcsoportodat is. Ha például gyerekeknek készül honlapod, használhatsz játékosabb betűket, idősebbek esetében pedig inkább a kellően nagy betűméretre és karaktertávolságra kell odafigyelned. Ugyanilyen alapon, egy üzleti weboldalon komolytalannak tűnhet minden betűtípus, ami nem kellően letisztult és elegáns.

A betűközöket is optimalizálnod kell, hogy a szavak ne helyezkedjenek el túl sűrűn és ne frusztrálják az olvasót. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl díszes betűtípusokba szeretnek bele. Te ne tedd! Az elsődleges elvárás mindig az olvashatóság legyen.
További jó tanács, hogy ne úgy adj hangsúlyt a szövegednek, hogy azt csupa nagybetűsre váltod. Ezt sokan tolakodásnak vehetik, amit a netikett is megerősít.

paragraphfont

Nem is szaporítjuk tovább a szót. Ha van kedved, kísérletezgess bátran a betűtípusokkal! Macerával nem fog járni, hisz az oktatóvideóban bemutatott oldal esetében nem kell a fontokat letölteni, vagy őrizgetni, a honlap használata pedig bárki számára jól átlátható. Ha azonnali eredményre vágysz, letesztelheted weboldalad más betűtípussal, valós időben is. –> Egy ötletes webalkalmazás lesz ebben a segítségedre.

 

Oszd meg a gondolataidat