Eladni vagy nem eladni? Ez itt a kérdés!

  Mire való a domain név? – teszik fel sokan a kérdést. Az expertebbek már tudják, hogy azért van rá szükség, hogy vállalkozásunk online is jelen lehessen.

  Hogy mi? Micsoda? Ahhoz nem elég a Facebook oldal?

  Jogosan merülhet fel a kérdés, de ha választani kellene két vállalkozás terméke között, melyiket választanád? Amelyiknek csak facebook oldala van vagy amelyiknek van egy rendes weboldala is?

  Na ugye!

  Ellenben vannak akik totálisan másra használják a domain nevet. Bizony… vesz egy domain nevet a vállalkozásához, majd ezt követően vesz tucatnyi domain nevet. A tucatnyi alatt érts rengeteget, legalább annyit, amennyi pokémon jelenleg hivatalosan létezik a Nintendo #1 listás játékának világában. (807 úgy mellékesen) Ezeket a domain neveket eladásra bocsájtja és 10-20 ezer forintért eladja cégeknek, magánszemélyeknek. 10 eladott domain név egy hónapban már 200.000 forintot jelent szinte munka nélkül. Vannak azonban akik a nagyhalra várnak. Egy domain név ára igazából a csillagos égig nőhet, hisz az értékére több tényező is hatással van.

  Mik ezek a tényezők?

  Amit mindenképp tisztázni kell, hogy a .hu domain 40.000 és 5-600.000 Ft közöt mozog. Lehet látni több millió forintért is .hu domaint, de ezek messze állnak a realitástól, azonban ne feledjük, hogy ténylegesen jelentettek már be milliós domain eladásokat (pl. hitel.hu, lap.hu).
  Néhány értéknövelő tényező:

  • a legjelentősebb a domain jelentése: minél nagyobb ágazat, érdekcsoport tudja használni a nevet annál értékesebb (hitel.hu)
  • ha nem ékezetes szó (lap.hu)
  • nincs benne kötőjel vagy szám
  • rövid és lényegretörő

  Itthon a .hu domain a legértékesebb, de a külföldi piacon (sorban) a következő tartományok tarolnak: .com, .net, .info, .org, .biz. Egyébként az országkódos végződések egyenes arányosságban állnak a népesség számmal és a lefedett nyelvterület nagyságával. Érdekesség, hogy a .de és a .uk után már a .cn (Kína) a legértékesebb domain.

  Mekkorát lehet kaszálni a domain bizniszen?

  Sokat. Pár kirívóan magas esetet említenék meg. A világon a legdrágábban elkelt domain név a Carinsurance.com, amely 49,7 millió dollárért kelt el 2010-ben. Ez több mint 13 milliárd forint. Azért nem semmi ennyit begyűjteni egy 2-3 ezer forintos domain névvel. De hogy “kisebb” összegű adás-vételt is szemügyre vegyünk lássuk az fb.com történetét. A 2000-es évek elején valaki beregisztrálta az fb.com domain nevet és pont a 2000-es évek közepétől kezdett egyre népszerűbb lenni a facebook. Zuckerberg okos vállalkozóként felvásárolta az összes olyan domain nevet, domain név elírást ami csak a facebookhoz kapcsolható. És 2010 novemberében az fb.comot is megvette, egészen pontosan 8,5 millió dollárért, azaz 2,2 milliárd forintért.

  Na de hogy lássátok ez nem csak egy modernkori üzleti lehetőség, 1998-ban, egy verőfényes augusztusi napon, közvetlen a legújabb Marvel film, a Penge premierje után, 3,3 millió dollárért (870 millió HUF) kelt el az AltaVista.com. Az AltaVista.com egyébként a 90-es évek egyik legnépszerűbb keresőmotorja volt, de elvesztette a versenyt amikor színre lépett a Google és 2003-ban végül felvásárolta a Yahoo!.

  Szóval a képlet igen egyszerű! Valaki gondol egyet és vesz egy domain nevet, jön egy cég aki felvásárolja tőle és többé nincs gondja az életre. This is the domain business I’ve ever wanted. Na persze gondolhatunk arra is, hogy héé, de hát ez Ámériká! Ott minden színesebb, szagosabb és az emberek is könnyeben dobálóznak a dollár milliókkal.

  A .hu domaineknél nincsenek sajnos ekkora összegek! Így van…ezt a tényt el kell fogadni. Ámbár nem véletlenül vannak olyan vállalkozások (pl. Weboldalnév.hu), amelyek pont, hogy a domain név vételével és eladásával foglalkoznak. Az ember vesz egy .hu domaint nettó 1173 forintért, majd valaki megveszi tőle 150.000 forintért vagy éppen 600 – 800.000 forintért. De nem ritka a millió forintos mértékű üzlet sem.

  Kik vásárolnak már bejegyzett domain neveket?

  Főleg azok, akik be akarnak törni a piacra és egy jól hangzó domain névre van szükségük. Másik csoport akik külföldről akarnának behozni egy márkát és az ahhoz tartozó hazai végződésű domain névre van szükségük.

  Ilyen alapon kelt el milliós összegért az olx.hu vagy az iwiw.hu. Nem rég posztoltunk egy hasonlóan nagy összegért árult domain névről. A mellbimbo.eu 3,5 millió forintért várja gazdáját. A posztot ITT tudod meglesni.

  Egyébként a domain név választásról összedobtunk nektek 10 tuti tippet. Ha ezek alapján választod ki a domain neved, akkor:

  1. a google keresőben jó esélyed van elől felbukkanni
  2. ha mégis eladnád, jó pénzt kérhetsz majd érte
  3. védve leszel az elírt nevek ellen
  4. egyedibb és stílusosabb domain neved lesz, amit könnyű lesz megjegyezni

  Ha kíváncsi vagy ezekre a tippekre, akkor mindenképp iratkozz fel a Domain Tippek oldalunkon és tanulj azokból a hibákból még ma, amiket mások követtek el. Ezeket a tippeket bátran használhatod, olyan nevek kiválasztásához is, amelyeket eladósorba szeretnél állítani majd.

  (Boldog domain név vásárlók, akiknek sikerült eladni a nettó 1173 forintért vett domain nevüket)

   

  Oszd meg a gondolataidat