Gutenberg te drága – emiatt szeresd az új WP szerkesztőt!

  A napokban írtunk róla, hogy megérkezett a WordPress 5.2.1-es verziója, ami az új bejegyzésszerkesztőt is érintette. A WP 5.0 feletti frissítésekben már csak a Gutenberg szerkesztővel találkozhatsz, ami eddig látványos népszerűtlenségnek örvend. Miért foglalkozunk vele mégis?

  Azért, mert a helyzet korántsem ennyire drasztikus.

  Megmutatjuk, milyen hatékonyságnövelő eszközei vannak, melyekkel időt spórolhatsz, valamint weboldalad és tartalmaid még minőségibb formát ölthetnek.

  Továbbá azt is eláruljuk, hogyan térhetsz vissza a klasszikus vonalhoz (ha a frissítés után mégse válna be az új blokkszerkesztő).

  Mi történt a klasszikus editorral?

  A klasszikus szerkesztőre ráfért a ráncfelvarrás. A megújult felület olyan vizuális szerkesztővé vált, ahol kényelmesen szerkesztheted a tartalmakat.  

  Dinamikus blokkokban adhatod hozzá a különböző elemeket (legyen az egy paragrafus, főcím, kép/galéria, beágyazott videó stb.) sokkal felhasználóbarátabb lett.

  Ez elsősorban a kezdő WordPress felhasználók számára könnyebbség, de a gyakorlottak is elrebeghetnek egy Hallelujah-t néhány funkció láttán.

  A fő különbség a két WordPress szerkesztő között

  A klasszikus szerkesztő tulajdonképpen egy Word dokumentum szerkesztői felületéhez hasonlít.

  Ehhez képest a Gutenberg egy blokkszerű felületet kapott. A legtöbbet használt tartalmi elemeket mind beleépítheted, a többit pedig bővítményként vagy kódokon keresztül is hozzáadhatod.

  A Gutenberg: intuitív, vizuális, letisztult

  • Külön szekcióként szerkesztheted a tartalmakat. Így könnyen átláthatod és hamar kiszúrhatod a hibákat is.
  • Széles skálája van a mindennap használatos blokkokból.
  • A fejléc és lábléc alapból nem jelenik meg – csak a letisztult tartalom.
  • Nem szükséges másik buildert telepítened ahhoz, hogy formázni tudj.
  • A blokkok hozzáadásával előre formázott tartalmat szúrhatsz be komolyabb kódolási tudás nélkül.
  • Mobilon és tableten is remekül használhatod.
  • A bővítmény sohasem fogja lassítani a felhasználó weboldalát vagy eszközét.

  Ezeket a funkciókat fogod imádni

  Képek elrendezése

  A képeket most már kínlódások nélkül egymás mellé rendezheted (reszponzívan). Így pofásabban fognak mutatni és nem kell előre egy képpé formálnod őket Photoshopban.

  Tipp: ha csak egy képet szeretnél beszúrni egy konkrét helyre, fogd meg a mappádban és egyszerűen húzd be a szerkesztőfelületre.

  Beágyazható elemek

  Más platformokról most már könnyen és gyorsan beilleszheted a tartalmakat (youtube, facebook, instagram, spotify, soundcloud, meetup.com, twitter és még sokan mások)

  Block manager

  Rengeteg felhasználót idegesített, hogy olyan blokkokat is látott, amelyeket nem használt. Ezt már ki és be is lehet kapcsolni.

  Újrahasználható blokkok

  Ez a lehetőség akkor gyönyörű, ha egy bizonyos stílusban kommunikálsz látogatóid felé. Amit már egyszer megformáztál, elmented és a következő oldalad vagy bejegyzésed készítésénél csak beilleszted.

  A rendszer a saját WP adatbázisodba fogja tárolni, és az Újrahasznosítható blokkok kezelésénél módosíthatod őket.

  Kattintásra csábító gombok

  A beépíthető gomboknak hála nem kell izzadnod vagy folyamatosan zaklatnod a grafikus kollegád, hogy készítsen neked egy pofás gombot. Egyszerűen csak használd az Elrendezés elemei alatt lévő Gomb funkciót.

  Beírod a kívánt szöveget, jobb oldalt kiválasztasz egy csodás színt neki, megadod az url-t, ahova vigye a látogatót és már kész is (még a stílusán is alakíthatsz, ha a lekerekített helyett a szögletes a nyerő)!

  Billentyűkombinációk

  Bírod a rövidítéseket? A fejlesztők sejthették, mert lett egy szép gyűjtemény azokból a billentyűkombinációkból, amelyekkel még hatékonyabban dolgozhatsz a szerkesztőben.

  Ehhez nyomd le egyszerre a Shift+Alt+H billentyűket.

  Keresd a blokkot!

  Egy kereső funkció mindig megdobogtatja az ember szívét, hiszen nem kell percekig össze-vissza kattintgatnia azért, amit keres. Kezdd el írni a blokkok felett azt az elemet, amit beillesztenél, hogy ezzel is időt nyerhess.

  Horgonyt felhúzni!

  Ez az egyik kedvencünk, mert elég körülményesen lehetett ezt eddig megoldani. A címsor horgonyt a jobb oldalon tudod beállítani a blokk beállításainál a Haladó részben.

  Reszponzív táblázatszerkesztő

  Ha a klasszikus editort használod, meggyűlhet a bajod a táblázatkészítéssel.
  A Gutenbergben viszont plusz bővítmények nélkül is kellemes szemléltető ábrát készíthetsz az adatok megosztására. Ami más felbontásban sem fog széthullani.

  Tetszik a blokk? Duplázd meg!

  Bizony, az egyes blokkokat azonnal másolhatod, nem kell újra elkészítened. Sőt! Bármikor felcserélheted a többi blokkal, ha fentebb vagy lentebb helyeznéd a tartalmadban.

  Tökjó, de kérem vissza a régi szerkesztőt

  Megértjük, ha ragaszkodsz az eddig megszokotthoz. És a WP is.

  Ezért elkészült egy Disable Gutenberg nevű plugin, amivel bármikor visszatérhetsz az eredeti klasszikus szerkesztőhöz. A bővítmény beállításaiban eldöntheted, hogy teljesen vagy részlegesen szeretnéd eltávolítani az új blokkszerkesztőt.

  Ez túl szép, hogy igaz legyen!

  És valóban. Az új szerkesztőnek van szépségibája: hogy nem minden témával kompatibilis.
  Ezért mielőtt plugint adnál hozzá, ellenőrizd, hogy kompatibilis-e.

  Oké, és milyen pluginnal használhatom?

  A következő cikkünk erről fog szólni, melyben bemutatunk 15 olyan WP témát, amit biztos, hogy használhatsz vele és illeszkedni fog ahhoz, amivel foglalkozol.

  Tarts velünk!

   

  Oszd meg a gondolataidat