Hasznos olvasmányok programozóknak

Eheti blogbejegyzésünkben azon olvasóinknak szeretnénk kedvezni, akiket komolyabban kezd érdekelni a programozás világa. Ha már kacérkodsz a gondolattal, ajánlónkban biztosan találsz néhány érdekes kötetet, amelyek segítségével felvértezheted magad alapvető fejlesztői tudnivalókkal. Lássuk hát, mely könyveket lapozgatták rongyosra a Web-Server informatikusai annak idején, és miket ajánlanak a tanulni vágyóknak!

 

Állj a rajtvonalhoz!

 

programozás kezdőknek

Nem tudod, mi a különbség a függvény és az eljárás között? Akkor ezt a könyvet neked találták ki! Hisz a szerzőpáros 2006-ban magyarul is megjelent írása az abszolút kezdőknek segít a programozási alapismeretek megszerzésében. Az elméleti tudnivalók mellett a könyv lépten-nyomon gyakorlati példákat tartalmaz különböző programozási nyelveken – Javában, VBScriptben , C++-ban és JavaScriptben –, felgyorsítva ezzel a tanulási tempót. Nem akadály tehát, ha nem rendelkezel előzetes tudással vagy gyakorlattal, néhány hét alatt a nulláról valóban hozzáértő szintre tornázhatod fel magad a segítségével. Ez a könyv megalapozhatja programozói karrieredet.

webdesign

A Smashing Magazine nem újdonság azok számára, akik bármilyen formában foglalkoznak webes fejlesztésekkel. A 2006-ban alapított oldal napjainkban webes témában a legnagyobbnak és legmeghatározóbbnak számít. Ha érdekel a design, a programozás, az online marketing vagy a SEO, itt tartalmas és aktuális (angol nyelvű) cikkeket olvashatsz a témában. Programozóink is rendszeresen böngészik szabadidejükben a weboldalt, hogy lépést tartsunk a legújabb trendekkel. A site-nak vannak időszakos kiadványai is, amelyeket online és nyomtatott formában meg tudsz vásárolni.

Egyik ilyen kiadványuk a “Professional Web Design”. Az első része remek kezdő könyv mindazoknak, akik komolyabban akarnak foglalkozni a webes tervezéssel. Az iparág legjobbjai töltötték meg írásukkal a lapokat, igyekezvén vezérfonalat nyújtani a web design sokszínű világában. Számos témát érintenek a fejezetek az ügyfelekkel való kommunikáción keresztül a webes applikációk felhasználói felületének kialakításáig.

php5

A Kiskapu Kiadó méltán kedvelt számítástechnikai szakkönyvsorozata – a gyakornokaink által csak „a 24 órás könyvek”-nek nevezett sorozat – jelenleg 24 darab jól és közérthetően fogalmazó művet tartalmaz. A bennük foglaltak alapján viszonylag gyorsan, használható tudásra tehet szert bárki. Segítségükkel betekintést nyerhetsz például a HTML5 és a CSS, a C++, vagy a PHP5 világába.

Utóbbi az alapoktól indulva hasznos gyakorlati tudást ad a PHP használatához mindenkinek, akik elmélyülnének például a dinamikus weboldalak világában. Ez talán napjaink legnépszerűbb webes nyelve, így folyamatosan változásban van. A PHP 4 és a PHP 5 között is sok olyan eltérés van, amelyekre külön kitér a könyv, hogy maximálisan hasznosíthasd tudásodat a gyakorlatban. A HTML és SQL alapszintű ismerete viszont mindenképpen jól jön a forgatásához.

A könyvben található lépések elég információt adnak ahhoz, hogy alkalmazni kezdhesd ezt a népszerű webes parancsnyelvet, akár rendelkezel programozói tapasztalattal, akár új vagy ezen a területen. Továbbá nagy előnye még, hogy nem csupán tippeket találhatsz benne, hanem igyekszik kialakítani olvasójában egyfajta átfogó programozói szemléletet is.

 

 

Ha vizuális típus vagy

logo_video_tutorials

Könyvajánlónkban igyekeztünk viszonylag friss, magyar nyelven is elérhető kötetek közül szemezgetni. Ám valószínűleg nem újdonság számodra, hogy a legaktuálisabb témákban főként angol nyelvű szakirodalmak, blogbejegyzések és tutorial videók közül válogathatsz.

Ha vizuális típus vagy, utóbbiak segítségével rendkívül gyorsan elsajátíthatod az új ismereteket. Az oktatóvideók tárháza közül elsősorban a YouTube-on megtalálható Google Developers csatornáját ajánlanánk a figyelmedbe. Illetve kezdőknek nagyon hasznos oldal még a Codecademy, a code.org és a Code School is. Utóbbin a regisztrációt követően fizetős és ingyenes – videó leckékből álló – kurzusokra tudsz jelentkezni JavaScript, Ruby, HTML/CSS és iOS témákban.

 

 

Kedvet kaptál az olvasáshoz? Vagy inkább a videók nyűgöznek le?

Írd meg nekünk, Te milyen olvasmányokkal fejleszted programozói tudásodat!

 

Oszd meg a gondolataidat