Hogyan segíti eladásaid egy videó?

Nagyon sok weblap tulajdonos ódzkodik a videó tartalmak használatától, annak ellenére, hogy sok ügyfél kedveli őket, mert megtörik a szöveges hirdetések egyhangúságát. A videó tartalmakat nem túl nehéz elkészíteni és egyre fontosabb elemévé válnak egy jól felépített oldalnak. Ráadásul értékes látogatókat és figyelmet veszíthetsz nélkülük, amit a többiekben ki is fejtünk miért.

 

 

A videó tartalmak egyre gyakoribbá válnak

Egy kiskereskedelmi weboldalakat vizsgáló kutatásban az online vásárlók 90%-a mondta azt, hogy a weboldalakon található videók jelentősen segítették őket a vásárlásban. Ez a hatalmas arány azt jelenti, hogy azok a weboldalak, amelyek videókkal is segítik az vevőket a döntések meghozatalában, jóval sikeresebbek az eladásban, mint a videókat nem használó versenytársaik.

Szintén jó érvként említhető még a videók használata mellett egy másik tanulmány, amit még a Forbes magazin végzett el. Az általuk megkérdezett vállalatvezetők 75%-a mondta azt, hogy hetente legalább egyszer megnéznek egy szakmai jellegű videót a folyamatosan naprakész tudás érdekében. Továbbá 50%-uk néz az a saját szakmájával kapcsolatos videókat a YouTube-on és 65%-uk látogat meg olyan weboldalakat, amikről egy videóban hallott először azt megelőzően.

Ha tetszik, ha nem, de a versenytársaid is ráeszmélnek ezekre a tényekre és egyre több videó tartalmat kezdenek megosztani. A YouTube hirdetők 56%-a jelezte, hogy szeretne többet megismerni a YouTube lehetőségeiről és 66%-uk pedig növelni kívánja a tevékenységét ezen a platformon. Most persze gondolhatod, hogy ez úgyis csak egy amerikai kutatás volt, ami az amerikai piacot vizsgálta. Azonban el kell elszomorítunk (vagy jobb kedvre derítünk), ugyanis a Facebookon 360%-kal nőtt a videót tartalmazó posztok aránya az elmúlt egy évben, ami már globális szinten történt. A piaci szereplők 70%-a pedig úgy nyilatkozott, hogy növelni szeretné a videós hirdetések számát. Becslések szerint 2017-ben a teljes netes forgalom 74%-a videók által lesz ösztönözve, szóval pont itt az ideje neked is elkezdeni bevezetni ezt a technikát a marketing stratégiádban.

Egy egyperces videó értéke

Dr. James McQuivey kutatásai szerint egy egyperces videóban 3600 szó fér el, ami leírva már több oldal lenne. Sőt, a vizuálisan gondolkodó vásárlók jobban is preferálják a videókat, és nem csak a rövidebb információszerzés miatt. A látvány minden esetben segíti a megértést, a memorizálást, valamint hamarabb alakít ki jó első benyomást a leendő ügyfeleidben.

Minden nap néznek videót

Milliók néz videót minden nap. Nyilván ebből sok a gyorsan terjedő vírus videó, amiket a Youtube használói kapnak fel, de szintén nagy arányban néz végig reklám videókat, új termék bevezetésével kapcsolat videókat vagy tutorial, személyes (fun fact), interjú, szakmai előadásról készült, termékismertető és különböző tanácsokat szolgáltató videókat az internet közönsége. Érdekes tény, hogy a kiskereskedelmi weboldalak látogatói 64%-kal nagyobb valószínűséggel vásárolnak meg egy terméket, ha előtte megnéztek róla egy oktató videót, tehát konverziót javító hatása is van. Azok az ügyfelek pedig, akik videó tartalmak nézésével töltik el az idejüket egy oldalon, átlagosan 2 perccel többet időznek el ott.

Ha hirtelen felindulásból most azon töröd a fejed, hogy a tények miatt neki is kezdesz a videók gyártásának, de nem tudod, hogy hol kezd a folyamatot, akkor tudjuk ajánlani például a Fiverr oldalt, melynek sok referenciája van már. Itt olyan emberek segítenek neked videót csinálni, akik nagyon olcsó árat kérnek érte, de meg van hozzá a megfelelő tudásuk.

Ha esetleg nem tudsz megbarátkozni az előző ajánlásunkkal, akkor próbáld meg a viszonteladóinkat, vagy az Elance oldalát. Ez az oldal egy munkaközvetítő oldal, ahol távmunkában végzik el neked mások a munka nehezét és gyakorlatilag minden munkát.

A stílusát tekintve pedig lehet:

  • Egy profi csapat által forgatott videó. Ez nyilván drágább, de minőségi videókat kapsz, amikkel biztosan nem járatod le magad.
  • Green hátteres videó, ha esetleg egy nem valós helyen szeretnél sétálgatni a videó alatt,
  • Animációs videó, ahol aranyos figurákkal szeretnéd reklámozni magad és a terméked/szolgálatásod
  • Egy egyszerű white board videó, ahol nincs semmi speciális effekt, csak egy fehér háttér előtt mondod fel a szövegedet. Egy egyszerű lesz, de lehet pont ezért figyelem megkapóbb.

Letölthetik jogtalanul a videóim?

Igen…., illetve nem. Ez nyilván egy olyan kérdés, ami sokaknak azonnal eszébe jut. A válaszunk az, hogyha egy videót valaki feltölt a netre, akkor teljesen biztos, hogy mások azt le is tudják szedni. Már nem egy szoftver létezik, aminek segítségével pillanatok alatt leszedhetünk videókat. Ha máshogy nem megy, akkor screen capture programmal. Ezért nagyon fontos, ha mondjuk egy tutorial videó (oktató videót) feltöltésén törjük a fejünket, hogy vállaljuk-e ezt a kockázatot. Azonban a kockázatok mértékét csökkenthetjük, ha a YouTube csatornára való feltöltésnél szigorúbban állítjuk be a felhasználási jogokat. Ezek segítenek abban az esetben, ha a videódat forrásként használják, ugyanis megjelöli a te videódat is. A Creative Common licencekről itt bővebben tájékozódhatsz.

Másik megoldás ha csatlakozol egy YouTube Multichannel Networkhöz, akiknek van jogosultságuk a videóidat megvédeni, a másolatokat pedig letiltani. Magyarországon ilyen YouTube partnerek például a Special Effects Media, Bug Tv, Star Network, Egyszervolt.hu vagy zeneszerzőknek az Artistjus.

Hasznos tipp a Facebook videókhoz

Mint tudjuk, a Facebook ettől az évtől új hírfolyam algoritmust vezet be, amellyel egyre jobban kiszorítja azon oldalak posztjait a hírfolyamokból, amelyek eddig a Facebook-os közösségépítés előnyét használták ki és arra építették stratégiájuk. Sőt, sokkal jobban preferálja a saját felületére történő feltöltést, mint egy YouTube linket. Szerencsére a magyarok elég kreatívak és mindig találnak másik utat egy cél eléréséhez. Ez most is jól jött nekünk, ugyanis egy magyar fejlesztő  (Adamkó Dániel) létrehozta a 4KLIP rövidítőt, amely nagyobb képet varázsol a videóból így biztosan nagyobb eséllyel kattintanak rá. Ennél is nagyobb előnye, hogy a Facebook már nem YouTube videóként fogja azonosítani a postot, így nem is mellőzi azt. Jelenleg még a Firefox böngészőben nem működik jól ez az oldal, de ez a közeljövőben változni fog.

Összegzés, amire figyelj oda

Miután a fogyasztói szokások mindig is erősen meghatározták a piacot, így erre a jelenségre is illik odafigyelni és elkezdeni együtt élni a tudattal, hogy a videó marketing igenis hasznos és fontos dolog. Igyekezz minél megkapóbb, minőségibb és kreatívabb videókat csinálni a hagyományos hirdetésekkel párhuzamosan ugyanis a növekvő trend segíteni fogja az eladásaidat.

 

Oszd meg a gondolataidat