Már a Web-Servernél is elérhető a PHP 7.0 és 7.1

Az új évben ELSŐK között vezetjük be hazánkban a nemrég megjelent PHP 7.1-et. Válts Te is újabb PHP verzióra, hogy weboldalad gyorsabb, a fejlesztés egyszerűbb, a kódod pedig biztonságosabb legyen.

 

Nagy örömmel jelentjük be, hogy az utóbbi jó pár év legjelentősebb PHP verziója, a PHP 7.x már a Te tárhelyedre is elérhető.

Természetesen mi továbbra is biztosítjuk a korábbi verziók elérhetőségét a tárhelyeden, ám azzal mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy a sokat látott PHP 5 aktív támogatása 2016. utolsó napjával megszűnt, és a fejlesztők a PHP 5.6-os verzióhoz is csak 2018. december 31.-ig biztosítanak kritikus hibajavításokat.

Azt viszont semmiképp sem mondanánk, hogy törekedtek volna a visszafelé kompatibilitásra, úgyhogy már csak ezen indokok miatt is érdemes weboldalaidat PHP 7.x-ra átírni. Ám mutatunk még néhány izgalmas újítást és hasznos funkciót is: sokkal hatékonyabb, gyorsabb, bizonyos esetekben pedig biztonságosabb működést érhetsz el vele, mint elődeivel.

(Olvasás közben biztosan benned is felmerült a kérdés: “Na de hová tűnt a PHP 6 ?” Sajnos a projekt lassú, de annál fájdalmasabb halált halt a unicode támogatás, az önkéntes fejlesztők hiánya és a hiányosan definiált követelmények körüli kérdések forgószelében.)

 

Mi teszi a PHP 7-et olyan különlegessé?

Mit profitálhatsz belőle weboldal tulajdonosként, fejlesztőként?

  • Gyorsaság – A fejlesztők keményen dolgoztak, hogy refaktorálják a PHP kódját a kevesebb memóriafogyasztásért és a jobb teljesítményért. Határozottan sikerült nekik. A benchmark tesztek a PHP 5.6-hoz képest minimum kétszer gyorsabbnak mutatják a 7-es verziót.
  • Új szintaktikai elemek és típuskényszerítések – A PHP 7 egyik legfontosabb újdonsága az AST (Abstract Syntax Tree) bevezetése, de ennél sokkal láthatóbb változás az Uniform Variable Syntax bevezetése.
  • Új kombinált operátorok – Például a <=> a kód egyszerűbb áttekintéséhez, vagy a ?? egy objektum létezésének ellenőrzéséhez.
  • A régi, elavult függvényeket már nem tartalmazza

 

Nem szimplán gyorsabb, SOKKAL GYORSABB

Az új verzió mellett szóló legnyomósabb érv a teljesítmény. A PHP Next Gen-re keresztelt, megújult futtatómotor szoftvertől függően 25-70%-os gyorsulást ígér (WordPress esetében minimum 50%ról szólnak a tesztek). A processzor-terhelés csökkentése mellett pedig a memóriaigényt is sikerült lefaragni. Minimum októberig teljes erőbedobással zajlik az optimalizálás, így a későbbiekben még tovább javulhatnak a már így is ütős teljesítmény mutatók.

Ügyfeleink jelentős része WordPress CMS-t használ, így ha eddig nem sikerült meggyőznünk, az alábbi benchmark teszt biztosan nem fog hidegen hagyni. Nem mellesleg a világ összes weboldalának 20-24%-a WordPress alapon fut, így biztosan sokan örülnek még az alábbi eredményeknek:

 

worpress_php7_benchmark_test

(Forrás)

 

Mindezek mellett, íme a PHP 7.1 újdonságai

  • Nullázható típusdefiníciók megjelenése, aminek köszönhetően mostantól egyértelműen meghatározható lesz, hogy egy adott, rögzített típusú paraméterhelyen elfogadható lesz-e null érték átadása is.
  • Hasonló jellegű, de a függvények visszatérési értékét érintő újdonság, hogy mostantól utóbbi típusa void is lehet – amivel egyértelműen jelezhető, hogy a függvénynek nem kell semmilyen értéket szolgáltatnia.
  • Mostantól az osztályokon belül deklarált konstansok láthatósági körét a mezőkéhez és metódusokéhoz hasonlóan lehet szabályozni.
  • A list() szerkezet lehetővé teszi egyedi kulcsaikon keresztül kiválasztott tetszőleges értékek kifejtését is az asszociatív tömbökből.
  • A try-catch szerkezet szintén bővül, mégpedig úgy, hogy immár több különböző kivételtípus elcsípését is lehetővé teszi, azonos vagy akár eltérő kezelőblokkokkal is.

 

Jöhet a verzióváltás?

Akkor nincs más teendőd, mint az Ügyfélkapuban 2 perc alatt átállítanod. Ha elfelejtetted a jelszavad, akkor sincs gond, csupán keresd fel Ügyfélszolgálatunkat, ahol készséggel beállítják neked. (Egyelőre manuálisan, de az automatizálás is folyamatban.) Válaszd ki a megfelelő domaint, vagy akár aldomaint és kollégáink elvégzik a műveletet. Az átváltás meglehetősen rövid időt vesz igénybe, mindössze 2-5 perc szükséges a szervernek a frissüléshez.

Egy jó tanács az átváltáshoz: időzítsd a kora reggeli vagy késő esti órákra, amikor oldalaidat kevesen látogatják. A váltás ugyanis nem várt jelenségeket okozhat. Ez leginkább azon felhasználókat érintheti, akik egyedi kódot használnak, nem pedig valamilyen tartalomkezelőt. Sikertelen váltás esetén természetesen bármikor, ugyanilyen gyorsan visszaállítható a kívánt verzió Ügyfélkapuból. Előtte viszont mindenképpen győződj meg arról, hogy rendelkezel megfelelő biztonsági mentéssel!

 

 

Oszd meg a gondolataidat

E-mail címedet nem tesszük közzé. Szükséges mezők *