Megtennéd 5 dollárért?

Zseniális ötletet valósított meg két éve Micha Kaufman és Shai Wininger. A fiverr.com weboldal alapjául az az ötlet szolgált, mely szerint a 9-től 5-ig tartó munkaidő nem ideális minden dolgozni akaró számára.

A weboldal ma már több mint 200 országban foglalkoztat munkatársakat, akik a legelképesztőbb feladatokat kínálják, csak azért, hogy 5 dollárral vastagodjon a bankszámlájuk. Néhány “gig”, ízelítőül:

– Felírom a melleimre, amit szeretnél reklámozni, esetleg üzenni valakinek
– Fél percig utánozom Beavist és Buttheadet
– Megosztom veled féltve őrzött muffinreceptem titkát
– “Breaking news” stílusban számolok be valamilyen veled kapcsolatos hírről
– Különféle hókuszpókuszokkal segítek, hogy valóra váltsam titkos vágyaidat
– Barátnőd leszek egy hétig Facebookon
– Szexi hangon eléneklem neked a Happy Birthday-t

Meg lehet ebből élni?

Bár az alkalmankénti 5 dollár (gyakorlatilag a szinte semmiért) nem tűnik annyira kevésnek, ne várd, hogy a fiverr-en történő garázdálkodás biztosítani fogja megélhetésedet. Az 5 dollár bruttóban értendő, mert egyesek szerint a fiverr, mások szerint az átutaláshoz használt PayPal von le magának egy dollárnyi sápot.

Az európai és észak-amerikai életszínvonal fenntartásához talán csekélyke ez az összeg, ezért taktikus “megrendelők” inkább a szegényebb országokban élő fiverr-munkásokat keresik. Könnyen belátható, hogy egy vietnami, vagy fekete-afrikai munkás valószínűleg lelkesebben végzi majd el a feladatot, mint a világ tehetősebb felén élő kollégája.

Gyors és korrekt

Egy próbarendelés erejéig mi is kipróbáltuk az oldalt. Jelentem, működik! Bár 24 óra a maximális várakozási idő, a kiszemelt hölgy fél nap alatt jelentkezett, és látható, hogy az általunk kért felirat felkerült a dekoltázsra. Kollégáink véleménye megoszlott azzal kapcsolatban, hogy valóban felírta-e a hölgy a szöveget, vagy csak aljas Photoshop csalásról van szó. Ti mit gondoltok erről? Az mindenesetre tény, hogy felírni ezt a pár szót sokkal egyszerűbb, mint említett képszerkesztő programmal kínlódni, bízva abban, hogy élethű lesz.

 

Oszd meg a gondolataidat