Mikor? Miért? Hogyan? HTTP/2 kompatibilis lett az összes szerverünk

Mi az a HTTP? Már létezik a HTTP/2?

Hypertext Transfer Protocol a becses neve a szerverek és böngészők közötti kapcsolat irányítójának. A HTTP 1991-ben jött létre, melynek első, javított verziója, a HTTP/1.1 már 1999 óta él velünk. Azóta viszont sok minden változott és ma már nem úgy néznek ki a weboldalak, mint anno. Manapság egy átlagos weboldal 1.9 MB és több, mint 100 egyéni forrás szükséges a böngészőben való megjelenéséhez. Itt értsünk képet, fontot, JavaScritpet vagy CSS fájlt.

Mindenki tudja, hogy a gyors weboldal = jobb ügyfélélmény. Küzdenek is az emberek rendesen, hogy csökkentsék a betöltendő elemek számát és méretét, hogy a weboldalak sebessége javuljon. Sajnos a HTTP/1.1 manapság már nem teljesít olyan jól, mint a 2000-es évek pop csapatai a retro bulikon.

A HTTP/2-t már támogatja a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari a 9-es verziójától. Ejtsünk is pár szót a HTTP/2-ről. Nem követelmény a HTTPS kapcsolat hozzá, de a böngészők csak TLS (HTTPS) esetében támogatják. Tehát csak akkor gondolkodhatsz a HTTP/2-re váltáson, amikor már HTTPS kapcsolattal érhető el a weboldalad.

Miért fontos ez számunkra?

Mint tudjátok a BitNinja.io és a Web-Server.hu között szoros a kapcsolat. Az elmúlt hetekben pedig elkészült egy “ninja” fejlesztés, aminek köszönhetően az SSL Sertificate-el rendelkező weboldalak mostantól HTTP/2 protokollal működnek. Ennek hatása a gyorsabb weboldal betöltődés.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Ugye ha rákattintunk egy linkre, akkor érkezik egy kérés a szerver felé, ami erre válaszol egy státuszüzenettel és a szükséges fájllistával. A böngésző ezután kezdi lekérni a fájlokat.

A HTTP/1.1-nél ez egy nagyon lassú folyamat volt, ugyanis egyesével mentek át a fájlok és csak egyetlen vonal volt használva az átvitelre. Minden fájl esetében újra nyitotta és zárta ezt a vonalat. A HTTP/2 ennél gyorsabban működik, hisz folyamatosan nyitva tartja a vonalat és egyszerre nagyobb adag áramlását biztosítja. Ez egyébként a legfontosabb a gyorsabb működés szempontjából. A másik fontos dolog a Server push. Egy kéréssel indul a folyamat, amit a szerver észelel, na de ha a HTML-nek további dolgokra van szüksége, akkor azokat kérés nélkül küldi.

A HTTP/2 tehát azért is fontos, mert a weboldalsebesség már évek óta alapvető tényezője annak, hogy a Google hogyan rangsorol egy weboldalt. A weboldalak pedig egyre csak nagyobbak lesznek, több elemből fognak állni (HTML, JavaScript, CSS, képek stb), a beöltési idő meg csak nőni fog.

Kötelező az átállás?

A HTTP/2 semmilyen gondot nem okozhat, hiszen visszafelé kompatibilis a HTTP/1.1-gyel. Minden ugyanúgy fog működni mint eddig, a felhasználók sem fogják észrevenni, hogy HTTP/1.1-en, SPDY-on vagy HTTP/2-n érik el az oldalakat. Viszont ha nem váltasz, akkor egy idő után már csak az fog feltűnni, hogy a többiek oldalához képest a tiéd sokkal lassabb lesz.

Az átállásnál nem is a HTTP/2-re történő váltás a nagyobb probléma a weboldalaknál, hanem sokkal inkább az, hogy alapvető követelmény hozzá a biztonságos kapcsolat, azaz a HTTPS. Szerencsére nálunk INGYENESEN tudsz HTTPS kapcsolatot igényelni csak fel kell venned a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal.

Ez több okból is hasznos lehet a számodra, hiszen a Google előnyben részesíti a találati oldalak kialakításánál a HTTPS kapcsolatú oldalakat. A böngészők amúgy is jelezni fogják, hogy egy weboldal kapcsolata biztonságos-e vagy sem és a jövőben több fontos HTML5 funkció sem lesz elérhető normál, HTTP kapcsolat esetén.

A web-server.hu szerverei már mind kompatibilisek a HTTP/2-vel, így az összes olyan nálunk lévő weboldal, ami már biztonságos kapcsolatot, azaz HTTPS-t használ, már élvezheti a gyorsabb weboldalát. Akinek pedig még nincs HTTPS kapcsolata, bátran igényelje ügyfélszolgálatunktól.

 

 

Oszd meg a gondolataidat