Sikersztorik 1. – Az swsaga.hu története

Pár hónappal ezelőtt a belsős kommunikációra használt chaten hirtelen kaptam fel a fejem egy átkért domain névre: swsaga.hu. Ekkor fordultam a mellettem ülő Jucushoz, hogy most fogjon meg, mert hátra esek a székből. A fórum, melynek én is tagja vagyok, ahol minden héten kibeszéltük a Star Wars Rebels legújabb részét, ahol lázasan vártuk az Utolsó Jediket és szinte mindennap különböző teóriákat veséztünk ki, hogy vajon úgy fog-e alakulni a sztori, az a fórum most kérte át magát hozzánk.

A fórum sorsa fordulóponthoz ért, akárcsak a galaxis sorsa, amikor Palpatine elkezdett a háttérből mahinálni, hogy átvegye a hatalmat a Szenátus felett. A közel 10 éves blog motor használatának köszönhetően rengeteg biztonsági rés baljós árnyként vetült a fórumra. Ezen felül pedig (akárcsak a klónok) a botok támadása is bekövetkezett, melynek köszönhetően a Google bosszúja sem maradhatott el, így a fórumot bizony-bizony letiltotta. Ekkor jött új reményként a web-server.hu és egy ügyes lépéssel át is hoztuk a domain nevet és a fórumot is az egyik saját szerverünkre. Itt már nem kellett félniük, hogy a Google visszavág és a fórum visszatért használói körébe.Na de mi a sztorija Magyarország egyik legnagyobb Star Wars-al foglalkozó fórumának? Hogyan indult el és nőtte ki magát? A lenti történetből megtudhatjátok!

A Lázadó Szövetség

Akárcsak a Lázadó Szövetség a Birodalom elnyomása alatt, úgy a Star Wars Saga Fórum őstagjai is a starwars.hu oldalon kovácsolódtak össze. A sors fintora, hogy azóta, csak úgy mint Palpatine sötét kreálmánya, a starwars.hu is (csillag)ködbe veszett. A Sith-ek bosszúja után kezdett a “Galaxis” (starwars.hu) kényelmetlenné válni. Egyrészt az ottani fórum 2005-ös viszonylatban elavult volt: átláthatatlan lett, nehézkesen lehetett kezelni, hiányoztak belőle az akkori fórumokra jellemző funkciók.A másik ok, hogy azon a fórumon a Star Wars nem volt egységben kezelve. Néhány rajongó Galen Erso módjára belülről próbálta szabotálni a rajongói közösséget, így folyamatos volt a megosztottság az előzménytrilógia pártolói és utálói között. A Sith-ek bosszúja után (azért nem minden esemény ehhez a filmhez lesz kapcsolható) pedig még inkább elmérgesedett a helyzet, és szinte csak arról szóltak a beszélgetések, hogy miért jó vagy nem jó az előzménytrilógia.

Ekkor jött az ötlet az egyik admintól, Ody Mandrelltől egy hosszúra nyúlt szabakkozás után (egy ilyen estén nyerte el Han Solo a Millenium Flacont Lando Calrissiantól), hogy legyen egy fórum, aminek a fő irányelve az akkor még hat, Star Wars film egységes szeretete. Kézbe is vette az ügyet, és mire a Tatooine első napjának felső karimája felbukkant, már meg is született a Star Wars Saga Fórum alapja, mondhatni az 1.0-ás változat, ekkor még az uw.hu ingyenes szerverén egy szolid fórummotorral.

Ekkor a regisztrálás még meghívásos alapon ment, mert tényleg az volt a fő cél, hogy olyanokkal beszélgessünk, akik ugyanúgy szeretik az előzmény filmeket, mint a klasszikus epizódokat. Ennek köszönhetően egy sokkal barátságosabb közösség alakult ki, és örömmel tudatom, hogy senki nem jutott a klasszikus trilógia főszereplőinek sorsára! Az akkori keménymag a mai napig kapcsolatban van egymással, igazi barátokká váltak.

A galaxis benépesítése

A következő nagy lépés a saját ̶d̶r̶o̶i̶d̶ ̶h̶a̶d̶s̶e̶r̶e̶g̶ domain megszerzése és a fizetős szerverre költözés volt, ami egyben egy új fórummotort is jelentett. A domain névvel még egy kis kaland is adódott, mert eredendően sagaforum.hu lett volna a címe az oldalnak, ám ezt a Sága cég megvétózta a Galaktikus Szenátus ülésén, ezáltal az eredeti domain név ötlete úgy hullott a feneketlen sötét verembe, mint a kettévágott Darth Maul. Így lett az oldal címe végül swsaga.hu, ami így belegondolva talán jobb is.

Ody jóvoltából a fórum folyamatosan közeledett végső formájához, de ebben a közösség tagjainak is nagy szerepe volt, úgymint SimonZ-nek, aki a fórum bannereit és a mai napig használt logót készítette el, illetve LeGaS-nak, aki a fórum alapját szolgáló IPB rendszert telepítette és kalibrálta.

Persze a fórum valószínűleg már nem működne, vagy tizedannyira sem lenne népszerű, ha nem jött volna A klónok háborúja animációs sorozat – hiszen A Sith-ek bosszúja után úgy volt, hogy több film már nem lesz. A fórumban hamar megtalálta a közönségét ez a széria, valamint új tagokat is vonzott. Heti rendszerességgel történtek a kibeszélők, évadértékelések, mi több, a magyar feliratot a fórum tagjai (kolmilan, Coce_Plant, Lok Durd, illetve Jar Jar Binks szövegei estében Dzsejt) készítették el, így legelőször az swsaga.hu oldalán voltak beszerezhetőek.

A fórum egyik máig tartó hagyománya is ekkor született meg: különböző kategóriákban minden sorozatévad végén kikérjük a rajongók véleményét, hogy melyik volt a legjobb rész, a legjobb szereplő, a legjobb csata és így tovább, majd az eredményeket egy kis fórumos online ünnepség keretében kihirdetjük, akárcsak egy mini Oscar.

Az új remény

(egy dél-afrikai hacker, botnet segítségével üldözi az swsaga.hu oldalát)

Szerencsére a 7. részben a legtöbben nem csalódtak, és bár azért tapasztalható volt némi megosztottság, a fórum hű maradt alapszemléletéhez: a Star Wars egységes szeretete. Szerencsére a Zsivány Egyes és Az utolsó Jedik sem okozott törést, sőt a 8. rész még extra lökést is adott.

Ugyanakkor 2017-ben sajnos újabb problémával szembesült a Lázadó flotta: az akkor már tíz éves motor elavultsága hirtelen és látványosan megmutatkozott. A Google letiltotta a fórumot. Sajnálatos módon a motor a kora miatt rengeteg biztonsági hiányossággal küszködött, és vírusos is lett. A helyzet kezelésén az akkori szerverünk szolgáltatója nem segített.

Ekkor indult be a fórum teljes körű megújítása Ody és Dzsejt révén. Elsőként a szolgáltatás váltás következett. A Web-Server.hut szintén egy fórumozó, Donát ajánlotta. A keresés rövidebb ideig tartott mint a BB-8 utáni hajszája az Első Rendnek, őket idézve “mert teljes mértékben megfelelt az igényeinknek”. Így 2017 őszén a Star Wars Saga Fórum átkerült a Web-Server.hu egyik szerverére, és igyekeztünk mindenben segíteni amiben az előző szolgáltatójuk ignorált, így a Google-vel kapcsolatos problémák meg is szűntek.

A következő lépés az új motor volt, hogy ezek a problémák vissza se jöjjenek. Ekkor vásárolták meg az IPS 4-es változatát, illetve idén márciusban a megújulás utolsó szakaszaként az SSL is beüzemelődött. Szóval most már csak egyetlen egy céljuk van, a közösség életben tartása, bár elmondásuk szerint ez lesz a nehezebb feladat.

“Ne számíts semmire, csak a változásra.” – Qui-Gon Jin

Szerencsére a Lucasfilm megkönnyíti a dolgukat, hiszen most már évenként jön mozifilm, és bár a Lázadók című animációs sorozat véget ért idén, már pusmognak a következőről. Idén jön a Solo: Egy Star Wars történet, ami jó apropó lesz egy fórumos találkozóra – korábban évenként volt legalább egy nyílt fórumos találkozó, de ezek sajnos nem hozták a várt hatást, csupán 1-2 ember látogatott el a keménymagon kívül. Szerencsére a filmek sokkal több tagot megmozgatnak, így 2015 óta rengeteg rajongó találkozhatott egymással, illetve olyanok is, akik évek óta ismerték egymást online.

Szerencsére a jövő is reményekkel teli. Jön az élőszereplős tévésorozat, a 9. rész, Rian Johnson új trilógiája, a Trónok harca alkotóinak filmsorozata. Mindezek tetejében a magyar könyvpiacon is sokkal több könyv jelenik meg, mint akárcsak az előzménytrilógia idején, ami szintén rengeteg embert megmozgat és segít életben tartani a tüzet.

A tények magukért beszélnek! Ma nagyon jó dolga van a Star Wars rajongóknak, és a Star Wars Saga Fórum továbbra is egy olyan felületet biztosít, ahol a rajongók kibeszélhetik kedvencüket anélkül, hogy bárki is szóvá tenné nekik, hogy az Egy új remény, a Baljós árnyak vagy Az ébredő Erő a kedvence.

 

Oszd meg a gondolataidat