Ügyfélkapus fogások tárhely, domain, adatbázis téren

Saját fejlesztésű Ügyfélkapu rendszerünk számos titkot rejthet számodra, ha kezdő felhasználó vagy. Ám lehet, hogy akkor is tudunk neked újat mutatni, ha régebbi ügyfeleink közé tartozol. Hasznos és fontos információk egy csokorban, tárhely, domain, adatbázis téren.

 

Weboldal betöltődési sebességének optimalizációja

 

weboldalsebességWeboldalad betöltődési sebessége több tényezőtől is függ. A weboldal kódja és a hoszt (szerver) beállításai egyaránt befolyásolhatják. A Web-Servernél hosztolt oldalak szabadon élvezhetik a VillámWeb szolgáltatás előnyeit. Funkciói közül pedig a Mod_pagespeed modult Ügyfélkapun keresztül, support igénybevétele nélkül is aktiválhatod:

Ügyfélkapu/Domainek/Weboldal optimalizálás bekapcsolása

Mielőtt aktiválod, érdemes ellenőrizni weboldalad jelenlegi és aktiválást (valamint TTL idő frissülést) követő betöltődési sebességét. (Ha itt tesztelsz, arra mindenképpen figyelj, hogy a beállításoknál (Settings) a holland szervert válaszd ki, hiszen a bitek fizikailag megtett távolsága is számít egy ilyen teszten, hozzánk pedig a holland teszt szerver esik legközelebb az ingyenesen kipróbálható három közül.)

 

 

IP-szűrés FTP fióknál

 

ftp ip szűrésAz FTP fiók hasonlít egy kapuhoz, amin keresztül beléphetsz tárhelyedre és feltöltheted weboldalad tartalmát. Sokan több felhasználót is létrehoznak ugyanahhoz a tárhelyhez, hiszen egyszerre a webmestered, te, mint tulajdonos vagy épp a marketing szakembered is használhatja azt.

Rendkívül fontos a tárhely biztonságának érdekében, hogy az FTP elérésedet biztonságossá tedd. A legalapvetőbb dolog, amit te is megtehetsz, hogy lecseréled az FTP jelszavaid biztonságos verziókra.

 

De van itt még valami! Tudtad, hogy a botnet támadások túlnyomó többsége külföldről érkezik? Hogy megnöveld weboldalad feltörés elleni védelmét, érdemes letiltanod a külföldi IP-kről való hozzáférést FTP-fiókodhoz. Persze csak abban az esetben, ha magyarországi IP címről használod tárhelyed.

IP-szűrődet bármikor ki-bekapcsolhatod az Ügyfélkapuban az FTP fiókok/IP szűrés Aktív, Inaktív résznél.

IP szűrés aktiválása

Ám ha teljesen biztos akarsz lenni a dolgodban, van itt még valami. Ha készen vagy weboldaladdal, és a tervek szerint egy ideig nem fogod FTP-n keresztül módosítani a tartalmát, akár teljesen ki is kapcsolhatod az FTP elérést. Ha visszaengedélyezed, pedig kiválaszthatod, mennyi ideig éljen ez a beállítás. Ezt Ügyfélkapuban ugyanitt, az FTP használat dobozban tudod változtatni.

ftp letiltás

Biztonsági mentés visszaállítása

 

biztonsági mentés visszaállításWeboldalad adatainak elvesztése olyan kockázat, amivel jobb számolni, és lehetőleg megelőzni, mintsem ténylegesen megtörténjen, hiszen sok esetben a következmények végzetesek is lehetnek.

Ha meghibásodik az adattároló-rendszer, vagy ha komolyabb hacker támadás ér, akkor előfordulhat, hogy az adatok egy része, vagy akár egy adott szerveren tárolt összes adat elveszhet. Persze nem kell ehhez ilyen drasztikus esemény. Elég egy balul sikerült verziófrissítés vagy nem kompatibilis kiegészítő és szétcsúszhat az egész eddigi munkád. Ilyenkor jól jön, ha egy gombbal vissza tudod állítani a legutóbbi verziót, ugye? A Web-Server rendszeresen készít biztonsági mentést tárhelyed tartalmáról és az adatbázisokról is, így ennek semmi akadálya.

 

Hogyan tudsz biztonsági mentést visszaállítani az Ügyfélkapuban?

Adatbázis visszaállítás

Az Ügyfélkapu menüsorában az Adatbázisok menüben tudod megtekinteni az adatbázishoz tartozó alap információkat (valamint itt tudsz elvégezni különböző műveleteket is, például törölni, exportálni-importálni, vagy megnyitni az adatbázist).

A „Biztonsági mentés felmásolása tömörített file-ban” résznél pedig kiválaszthatod, melyik biztonsági mentést szeretnéd visszaállítani.

Tárhely visszaállítás

A Tárhely menüben kattintva tudod az adott tárhely adatait megnyitni. Ezen a felületen található meg a „Biztonsági mentés felmásolása tömörített file-ban” funkció, ahol megadhatod, hogy melyik backupot állítsuk vissza tárhelyedre.

biztonsági mentés készítése

 

 

Oszd meg a gondolataidat