Web Summit 2014 | BitNinja tapasztalatok a kiállításról

22.000 résztvevő több mint 100 országból, a tech világ legnagyobb nevei, több mint 500 előadó, égető wi-fi hiány, 145.000 tweet 72 óra leforgása alatt, rengeteg névjegykártya, sok-sok érdeklődő szervervédelmi rendszerünk, a BitNinja iránt és a híres ír vendégszeretet. Íme, a 2014-es Web Summit a Web-Server szemszögéből.


20141104_135623_resized

Web Summit – az ír csoda

A Web Summit Európa leggyorsabban növekvő technológiai konferenciája, ahol az ipar összes befolyásos szereplője és feltörekvő csapata azért gyűlik össze, hogy tanuljon, vitázzon, tapasztalatot szerezzen és kipróbálja magát akár kiállítóként, akár előadóként.

A négy évvel ezelőtt csupán 500 résztvevővel induló esemény mostanra 22.000-es létszámúvá nőtte ki magát. Így vált mára Európa legfelkapottabb networking eseményévé, ami jolly joker választás számodra is, ha szeretnéd felfuttatni startupodat és testközelből akarod megismerni a jövő trendjeit.

 

Dublin, Európa Szilícium-völgye

A kaliforniai IT-bölcső kistestvére, nem vitás. Ezt még a taxi sofőr is elsütötte rögtönzött városnéző túráján a reptérről vezető úton. Minden említésre érdemes IT cég megvetette itt a lábát, ami nem csoda a város üzleti potenciálját és a roppant különleges kultúráját tekintve.

websummit2014dublin

Maga a város egyébként nem egy metropolisz, valamivel több, mint félmillióan lakják, ennek ellenére rengeteg látnivaló található itt. Nekünk is szerencsénk volt megtapasztalni a híres ír vendégszeretetet, megízleltük az ír táncot egy helyi pubban és persze a Guinness-t, ami minden étkezés alfája és omegája odakint. Magunkba szippantottuk a város rabul ejtő atmoszféráját, ami egyedülállóvá teszi. Vicces (és veszélyes!) volt megszokni a baloldali közlekedést, megkóstolni minden ecetes helyi kedvencet és bevenni magunkat a Temple Bar negyedbe, ami rendkívüli networking központtá lett minden kiállítás nap végén.

 

A kiállítás

A gyors növekedés számlájára írható, hogy az esemény szervezése hagyott némi kívánnivalót maga után. Ám mindent egybevetve a szervezők és a rengeteg önkéntes mindent megtett, hogy a maximumon teljesítsenek. A kritikus wi-fi hiány és a sosem látott tömeg ellenére csapatunk jól profitált az eseményből.

websummit2014exhibitors

Mi, a Web-Server BitNinja különítménye, kiállítóként érkeztünk a helyszínre.

(Korábban Heimdall nevet viselő szerverbiztonsági rendszerünk a kiállítást megelőző hetekben kisebb védjegy vitába keveredett egy dán céggel. Nem szerettük volna, ha ez problémát okoz a szervezésben, ezért villámgyorsan új nevet és új arculatot varázsoltunk egyedülálló szerver biztonsági rendszerünk köré.)

 

Az első kiállítási napon, a biztonsági szekcióban nyílt lehetőségünk kiállítani, ahol a fő színpad szomszédságában kaptunk helyet. Roppant szerencsések voltunk, hiszen így gyakorlatilag minden látogató megfordult a standunk előtt és elegendő hely volt körülöttünk, hogy kitűnjünk a többiek közül (amit sok más startup nem mondhatott el magáról a zsúfolt sorok miatt). A ninja helikopterek is kihasználták a tágas teret egy kis bemutatóra.

bitninjawebsummit2014

Rengeteg névjegyet sikerült begyűjtenünk, és meglepően sok potenciális partner és befektető keresett fel minket a standunknál, úgyhogy a következő időszak meghatározó lehet a projektünk sikeressége szempontjából.

 

 

TOP 5 Web Summit előadó

Mielőtt elindultunk Dublinba, precíz napirendeket és ütemtervet készítettünk az előzőleg kiadott programrend alapján, mert annyi inspirálónak ígérkező előadás és izgalmas projekt várt ránk, hogy lehetetlen lett volna észben tartani. De tudjátok, hogyan megy ez. Végül már sodródtunk az eseményekkel, a kiállítás napunkon elhangzó előadásokat sikeresen kihagytuk (hála a rengeteg érdeklődőnek, akik a standunknál álltak sorban), ám a legfelemelőbb prezentációkat élőben is elcsíptük. Íme a mi Top 5-ös listánk a Web Summit 2014 nagyszínpadáról:

 

#1 Bono

Bono igazi rocksztárként lépett a színpadra. Arról számolt be nekünk, hogy ő személy szerint hogyan élte/éli meg a technológia betörését a zeneiparba. Úgy látta, azok a srácok, akik korábban zenekarokat, bandákat alapítottak, ma már sokkal valószínűbb, hogy az energiáikkal egy startupot próbálnak meg befuttatni.

bonowebsummit2013

#2 Drónok harca

A harmadik napon Christian Sanz (Skycatch, CEO) beszélt nekünk arról, hogyan képzelik el azt a világot, amikor már mindennapos dolog lesz, hogy drónok repkednek a fejünk felett az utcákon. Vízióját pedig egy élő bemutatóval is megspékelte a színpadon.

#3 Code.org

Az „Hour of Code” rövid időn belül vált az egyik legszélesebb réteget megmozgató és legüdvözöltebb kezdeményezéssé a világon. A program keretében bárki belekóstolhat a programozás világába, ami fontos, hiszen az informatika olyannyira átszövi a mindennapjainkat, hogy lassan egy alapvető programkód megértése is egyre több helyen követelménnyé válik. Hadi Partovi, a Code.org alapítója erről a misszióról mesélt nekünk, és arról, hogy már mintegy 180 országban vannak jelen a projekttel. Az idei „Hour of Code” december 8. és 10. közé esik. Csatlakozz te is!

#4 Pitch perfect

Mindig hasznos befektetőket hallgatni arról, szerintük milyen egy igazán jó pitch. Az ehhez hasonló előadásokról mindig „AHA!”-élménnyel távoztunk.

#5 Mi lenne, ha a gyerekek irányítanák a világot?

Mondhatni sokkoló volt ilyen fiatal gyerekeket ekkora missziókkal látni. Képzeljetek csak el egy srácot, aki azért nem tanult tovább, hogy egyből elkezdhesse megtalálni a rák ellenszerét. Riley Ennis azért dolgozott, hogy a kapott 10.000 dollár kezdőtőkéjéből létrehozza az Immudicon-t, jelen vakcináját pedig már világszerte elismerték (pl. Intel International Science Fair, BIO Convention’s BioGENEius Challenge, AXA Equitable Achievement Award, National Young Inventors Gallery, és a Virginia Academy of Science).

 

Mit tanultunk?

 

TS14_alphabadge-1024x1024Óriási megtiszteltetés volt a BitNinja teamnek, hogy beválasztottak minket a Web Summit Alpha programjába. Ez olyan lehetőség, amit mindenki szeretne megragadni, és amiből mindenki szeretné a legtöbbet kihozni. Nem csoda hát, hogy sokan kérdeztek minket arról, milyen tanácsot adnánk azoknak, akik hasonló kiállításba vágják a fejszéjüket. Íme, a mi legalapvetőbb tanulságaink.

 

Légy offline

Ahogy láthatod, a legnagyobb felkészültség mellett is megesik, hogy nem működik a hálózat. Ne alapozz kizárólag online bemutatkozókra, máskülönben a leggyakrabban elhangzó kifejezés a pitchedben az lesz, hogy „Bocsánat, nem működik a net”/ „Csak képzeld el…”.

Merj más lenni

A ninjalét tapasztalatai után mi bátran ajánljuk, hogy ne olvadj bele a tömegbe, ez ellen vess be minden eszközt. Mert nem az a célod, hogy ne emlékezzenek rád, ugye?

A legtöbb technológiai cég uniform, minden standnál ’smart casual’-be öltözött, ipadet szorongató emberek ácsorogtak. A látogatók felüdülésként számoltak be arról, milyen élményt jelentett nekik a mi ninja kosztümünk (amiért elismerést is kaptunk) és shuriken alakú névjegyeink.

bitninjawebserver

Ne legyél tolakodó

Hihetetlen volt látni, hogy sok kiállító mindenkit, aki legalább 10 méterre megközelítette a standjukat, üldözni kezdett. Mennyiség helyett inkább célozd meg a minőséget. Teremts szemkontaktust, mutatkozz be és derítsd ki, tényleges érdeklődőről van-e szó, hogy ne lövöldözz vaktában.

Ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy egy potenciális befektető előtt pitchelhetsz, maradj profi. És mindenek előtt ’maradj ember’. Minden üzleti angyal, akivel beszéltünk, kihangsúlyozta, hogy „a személyiség sokszor többet nyom a latba, mint maga a projekt”. Nem csoda, hogy egy korábbi Web Summit alkalmával a Magyarországra frissen betört Uber egy pint Guinness fölött kapott 26 millió dolláros tőkeinjekciót.

 

Oszd meg a gondolataidat