Weboldal sebesség optimalizálási tippek, trükkök

  Minden weboldal tulajdonos számára alapvető fontossággal bír, hogy oldala minél gyorsabban töltődjön be. Az oldal betöltődési sebessége hatással van mind a forgalomra, a visszafordulási arányra, a konverziókra és végső soron a felhasználói élményre (UX).

  A betöltődési sebesség mára már az egyik legfontosabb rangsorolási tényezővé vált a keresési találatok közötti helyezésünk szempontjából is. Ennek oka, hogy a felhasználók több mint fele már mobileszközökről böngészik, ahol pedig kritikus tényezővé vált a sebesség.

  Cikkünkben bemutatunk 12 tippet és trükköt, melyek segítségével gyorsabbá teheted weboldalad.

  1. Megfelelő minőségű tárhely választása

  Az egyik leglényegesebb lépés, amellyel biztosíthatod az oldalad gyors betöltődését, ha a forgalmának és a méretének megfelelő tárhely szolgáltatót választasz. Sok olcsó, már-már túl jónak tűnő szolgáltató kínálja szolgáltatását, azonban soha ne a tárhelyen spóroljunk.

  2. Tartsd naprakészen oldalad minden elemét

  Minden weboldal, de különösen a nyílt forráskódúak, pl. WordPress, Joomla, Drupal esetében kritikus pont, hogy naprakész legyen a háttér technológia. A HTML, PHP és más webes technológiák egyre újabb verzióit nem véletlenül hozzák létre a fejlesztőik. A javítások és egyre újabb szolgáltatások sok esetben befolyással vannak nem csak a weboldal biztonságára, de a sebességére is. Ezért fontos, hogy oldalunkat mindig naprakészen tartsuk.

  Egy minőségi és jó tárhely szolgáltató a legtöbb esetben gondoskodik a frissítések telepítéséről, automatikussá téve azokat. Azonban soha nem árt ellenőrizni, hogy az adott modul vagy kiegészítő legfrissebb verziójával rendelkezünk-e. Ha pedig nem, akkor frissítsünk.

  3. Megfelelő téma kiválasztása és használata

  A megfelelő téma (template) kiválasztása és használata döntő tényező a weboldal sebessége szempontjából. Sok téma egyszerűen túl sok szolgáltatást és elemet kínál, melyek végül lelassítják az egész weboldalt. A túl sok funkcióval rendelkező témák azért csökkentik a betöltési sebességet, mert egyszerűen túl sok kódot tartalmaznak, melyet mindet be kell tölteni a webhelynek.

  Mindig olyan témát használjunk, ami tartalmazza azokat a funkciókat melyekre szükségünk van a weboldalunkon,. A legjobb ha egy kevés funkcióval rendelkező, könnyű témát használunk és a kívánt plusz funkciókat bővítmények (plugin) használata által biztosítjuk felhasználóinknak.

  4. Rendszeresen tartsuk karban oldalunk adatbázisát

  Ahogy maguk a nyílt forráskódú keretrendszerek is elavulnak és frissítésre szorulnak ahogy telik az idő, nincs másképpen a weboldal adatbázisával sem. Sokszor előfordul, hogy az adatbázis még gyűjti az adatokat a már nem használt és eltávolított bővítményekről. Emiatt nő a mérete, felesleges helyet foglal a tárhelyünkön és egyre több időt vesz majd igénybe a betöltődése. Emiatt megnő az oldalunk betöltődési sebessége, amit már láthattuk, mennyire kritikus a megfelelő felhasználói élmény (UX) szempontjából.

  5. Csökkentsd a kiszolgálói (server) kérelmeket

  A kiszolgálói kérelmekről akkor beszélünk amikor a felhasználó valamilyen feladatot hajt végre az oldalon, és ezáltal a böngésző kérést küld a kiszolgálónak (server) annak végrehajtására. Ez lehet szinte bármi, egy fájl letöltésétől egy kép betöltéséig.

  Minél több kérés érkezik a kiszolgálóhoz a weboldal betöltése, vagy egy feladat végrehajtása során, annál tovább fog tartani az oldal betöltődése. Néhány tanács a kérések minimálisan tartásához:

  • Csökkentsd az oldalon található bejegyzések számát
  • Ne a teljes bejegyzéseket, hanem csak az előképüket jelenítsd meg az oldalon. Minden bejegyzés egy külön oldalon szerepeljen
  • Csökkentsd a weboldalon található képek és multimédiás elemek számát
  • Távolíts el a felesleges bővítményeket (plugin)
  • Kapcsold ki azokat a bővítményeket melyeket nem használsz állandó jelleggel
  • Állítsd be, hogy csak azok az elemek és tartalmak töltődjenek be, melyek éppen láthatóak. Ne töltődjön be egyszerre az egész oldal tartalma
  • Csökkentsd a külső erőforrások, mint például a betűtípusok számát

  6. Optimalizáld a képeket

  Egyre több kép található a weboldalakon és ezek alkotják egy weboldalak jelentős részét. Ez természetes, mivel méretük sokkal nagyobb mint a szövegnek. Ezért a weboldalad betöltési sebességének szempontjából döntő fontosságú, hogy méretük minél kisebb legyen, a minőségük érzékelhető romlása nélkül. Magyarán tömöríteni kell őket.

  A legjobb módszer, ha a képek méretét már szerverre történő feltöltés előtt optimalizálod. Ebben nyújt segítséget például az ingyenesen elérhető TinyPng szolgáltatás.

  Fontos megjegyezni, hogy pl. a WordPress automatikusan számos képet hoz létre a feltöltöttekből, és a legmegfelelőbbet használja a megjelenítés során. Ezeket a verziókat a feltöltött eredetiből hozza létre, azonban ilyenkor először mindig az eredetit méretezi át a megjelenítés előtt, ami nagyon erőforrásigényes feladat. Ennek elkerülése és a weboldal betöltési sebességének növelése érdekében a legjobb, ha mindig olyan méretben töltjük fel a képeket, amelyekben meg fognak jelenni a weboldalon.

  7. Ne tárolj multimédiás tartalmakat, például videókat a weboldaladon

  A legtöbb tartalomkezelő rendszer tökéletesen képes tárolni és kiszolgálni videóidat, azonban ez nem tanácsos. Hacsak nem feltétlenül szükséges, mindenképpen kerüljük el. Nagy mennyiségű sávszélességet foglal le a használata, illetve sok tárhelyet is foglal. Ez például a biztonsági mentések során okozhat lassulást, fennakadást.

  Ráadásul napjainkban már számos nagyon gyors videó kiszolgáló szolgáltatás érhető el (Youtube, Vimeo), amelyek szinte biztos, hogy gyorsabban végzik el a feladatukat, mint a saját tárhelyhely szolgáltatód. Ráadásul a külső szerveren futó videók beágyazása a weboldaladba, nem használják az oldalad erőforrásait a betöltődés során.

  8. Gyorsítótár (Cache) használata

  A weboldalak nagy része (képek, bejegyzések, stb) állandó. A gyorsítótár használata azért fontos, mert így a weboldalad tárolt elemeit, nem kell újra és újra letölteni minden alkalommal amikor a felhasználó meglátogatja weboldaladat, ezért sokkal gyorsabb lesz betöltődési sebesség.

  9. Tartalomszolgáltató hálózat használata (Content Delivery Network)

  Az eddigiekből egyértelműen látható, hogy mennyire is kritikus minden weboldal esetében a betöltési sebesség. Azt tudni kell, hogy fizikailag minél távolabb található a weboldalt kiszolgáló szerver a látogató számítógépétől, annál tovább tart a webhelyadatok továbbítása, ami akár másodpercekben is mérhető növekedést mutathat a távolság növekedésével.

  A tartalomszolgáltató hálózatok (CDN) megoldást nyújtanak erre a problémára oly módon, hogy a weboldalad statikus fájljait (például képek), elosztja és egyszerre tárolja a világ több szerverén is. Ennek segítségével amikor egy felhasználó meglátogatja a weboldaladat, a hozzá legközelebbi helyről fogja a tartalomszolgáltató kiszolgálni ezért a weboldal betöltési ideje a lehető legkedvezőbb lesz.

  Napjainkban már számos kiváló szolgáltatás áll rendelkezésre. Mi az alábbiakat ajánljuk:

  • MaxCDN
  • Amazon Cloudfront
  • Cloudfare

  10. Fájlok összekapcsolása, összefűzése

  Már volt róla szó, hogy a weboldal betöltési sebessége optimalizálható a kiszolgáló felé irányuló kérelmek csökkentésével. Erre jó módszer a letöltött fájlok számának csökkentése oly módon, hogy összekapcsoljuk őket, ezáltal csökkentjük a számukat. Előnye, hogy egy nagyobb méretű fájl letöltése a legtöbb esetben gyorsabb, mint több kisebb méretű letöltése. Ez különösen igaz, ha egyszerre nincs több fájl letöltésére lehetőség.

  11. Gzip tömörítés használata

  A képek méretének optimalizálásáról már volt szó, azonban ugyanez lehetséges a weboldallal is! A weboldal összességében nem más mint számos fájl halmaza. Számos ismétlődés található például magában a HTML kódban, ezért ezek kiválóan alkalmasak az optimalizálásra és tömörítésre.

  A tömörítés használatával csökkent az oldal mérete, így a betöltési sebessége. Minden modern böngésző automatikusan felismeri és kezeli a Gzip tömörítési eljárást, ezért használatával drasztikusan csökkenthető minden weboldal mérete ezáltal sebessége.

  12. Közvetlen elérésű linkek (Hotlink) használatának letiltása

  A hotlinkek közvetlen elérést adnak egy weboldal vagy tárhely fájljához. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy közvetlen elérést biztosítasz a tárhelyeden található fájlokhoz. Ez egy alacsony látogatottságú oldal esetében nem okoz problémát, azonban ahogy nő a weboldalad látogatottsága és esetleg más weboldalak átveszik a tartalmaidat, a fájlok közvetlen letöltése sávszélességet von el az oldaladtól, ezáltal csökken a sebessége.

  Érdemes megelőzni, és egyszerűen letiltani a más weboldalak számára a weboldaladhoz kapcsolódó közvetlen elérésű linkek használatát.

  Összefoglalás

  A weboldal betöltődési sebessége napjainkban az egyik legfontosabb tényezővé lépett előre a felhasználó élmény (UX) javítása érdekében. Befolyásolja a visszafordulási arányt, a konverziókat, a keresési találatok között elért eredményt is. Már egy másodperc is döntő hatással van a weboldalra.

  Szerencsére sok mindent tudsz tenni weboldalad gyorsítása érdekében és a fent leírt technikák hatékony segítséget nyújtanak weboldalad gyorsabbá tételében.

   

  Oszd meg a gondolataidat