Windows 10! Az első hírek az őszi update-ről

2017. május 11-én jelentette be hivatalosan is a Microsoft, hogy szeptember körül fog megérkezni a Windows 10-re szánt idei második nagy frissítés, Fall Creators Update, azaz ‘őszi alkotói frissítés’ néven. A rendszert futtató számítógépekre a korábbiakhoz megszokottan ingyenesen telepíthető lesz az update.

A frissítés összes újdonságát még nem leplezte le a Microsoft, viszont a legfontosabb fejlesztésekből kaptunk egy fincsi kis ízelítőt. A grafikus felület alapos ráncfelvarráson esik át, viszont a cég inkább csak esztétikai beavatkozásra készül, és a különféle menük, valamint opciók helyét nem kívánja érdemben megbolygatni. A dizájnerek tervei egy rövid koncepcióvideóban lettek bemutatva, ebből megismerhetjük, mit is szeretnének elénk tárni:

Lássuk az újításokat

– Még az áprilisi nagy Windows 10 frissítésben tervezték kiadni, de akkor sajnos csúszás miatt nem került be a csomagba, ősszel viszont már bátran használhatjuk a My People kommunikációs központot. A program funkciója egyszerű: a központban megjelennek az ismerőseink, a beépülő alkalmazásokon keresztül pedig kommunikálhatunk velük, méghozzá úgy, hogy egyetlenegy ehhez szükséges másik programot nem kell megnyitni. A minél gyorsabb elérés érdekében pedig kitűzhetjük ismerőseinket, profilképüknél fogva a tálcára.

– A korábban használt alkalmazások és munkaterületek megtekinthetőek lesznek a Timeline felületen. Ha ugyanazzal a Microsoft-fiókkal több eszközt is használunk, akkor egy másik eszköz elé ülve az előző gépen használt programok is feltűnhetnek a listán.

– A más eszközökön előzőleg futtatott programokat egy kattintással elindíthatjuk majd a Pick Up Where You Left Off nevű programmal. Ez nagyjából az előző újításhoz kapcsolódik és még nagyobb csáberőt biztosít a Microsoft telefonoknak.

– Az online vágólap lehetővé teszi majd, hogy az egyik eszközünkön a vágólapra másolt elemek elérhetőek legyenek a többi eszközünk vágólapján is. Ez nem csak windowsos eszközök között működhet, az Apple iOS és a Google Android rendszerek is támogatottak lesznek.

– A OneDrive Files on Demandnek köszönhetően láthatóak lesznek a OneDrive felhőtárhelyen tárolt fájlok anélkül, hogy le kellene tölteni azokat a PC háttértárára. Egy nagyon hasonló funkció elérhető volt annak idején a Windows 8-ban, de az eredeti implementáció kompatibilitási problémákat okozott, így az ötletet átmenetileg jegelte a Microsoft.

Egyelőre ennyit tárt elénk a személyi számítógépek operációs rendszer piacának egyeduralkodója. Szeptemberig még van idő, így bizton várhatjuk a további információk csepegtetését a Windows 10 frissítéseiről. Mi (Lumia tulajdonosként én kiváltképp) kíváncsian várjuk az újabb a híreket.

 

Oszd meg a gondolataidat