Beüzemeltük a blade rendszert!

Március végén új munkatárs érkezett a Web-Serverhez. Ezúttal nem élő személy, hanem egy blade (magyarul: penge) szerver jelenti az erősítést. A mintegy 12 millió forintos beszerzésre még tavaly decemberben került sor. A blade rendszer elindítása hatalmas mérföldkőnek számít cégünk történetében.

Ez a technológia kifejezetten nagyvállalati környezetben, vagy jelentős igénybevételnek kitett rendszereknél használatos.

Mit tud a blade szerver?

Szerzeményünk egy Fujitsu BX 9000-es rendszer. A ház egyelőre négy blade szervert (16-ig bővíthető) és egy storage rendszert foglal magában, melyek segítségével még jobb lesz a web- és e-mail szolgáltatásunk.

Egy blade szerver 6 memóriakártyát tartalmaz, ezek egyenként 8 GB-osak, tehát összesen 48 GB a kapacitásuk. A négy egység így közel 200 gigabyte adat kezelésére képes. Ez megegyezik 50 laptop teljesítményével.

A penge technológia lényege: kis helyen nagy teljesítményű szervereket tudunk elhelyezni, ami gazdaságosabb, mint a hagyományos rack szerveres megoldás. Karbantartani is sokkal egyszerűbb.

Páronként redundáns tápegységek, és lenyűgöző hanghatás. Nézd meg a bemutatót:

Természetesen ez a mintegy 200 kilónyi vas már nem az irodánkban díszeleg. A többi szerverünkkel együtt a Dataplexben – Közép-Európa legjobban őrzött szerverparkjában – talált végleges otthonra. Bár szabadidőnkben dolgozunk rajta, egyelőre még nem sikerült feltalálnunk a teleportálást, ezért mi magunk vittük 230 kilométerrel odébb, és sikeresen beüzemeltük. Így utazott a blade rendszer Debrecenből Budapestre:

Szervereink

Mi a véleményed legújabb szerzeményünkről?

 

Oszd meg a gondolataidat