Ezért kerestünk új kollégát

Sürgősen fel kellett vennünk egy új kollégát, mert tapasztalt munkatársunk, Péter egy kifejezetten egzotikus ajánlatra mondott igent. A kiküldetés egy évre szól, a helyszín pedig Vietnam lesz, Délkelet-Ázsia egyik legszegényebb országa.

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen perspektívát találhat ott magának egy európai szakember. Peti készséggel válaszolt kérdéseinkre, és megígérte, hogy hazatérése után is megosztja veletek tapasztalatait.

Hogy találtak rád?

LinkedIn-en kerestek meg azzal, hogy Senior Developert keresnek Vietnamba. Felkeltette az érdeklődésüket a profilom, én pedig vállaltam az interjút.

Ez hogy zajlott?

Három körös interjú volt. Először egy angol nyelvű programozási feladatot kellett megoldanom, aztán egyéb programozási feladatok voltak, végül pedig egy szakmai elbeszélgetésen kellett rátermettségemet és tudásomat bizonyítani.

Hol és mit fogsz pontosan dolgozni, hol fogsz lakni?

Ho Chi Minh városban (régi nevén Saigon) fogok dolgozni, mint Senior PHP Developer. A helyszín a Jó reggelt Vietnam-ból ismerős lehet :). Kezdetben a cég fizet 2 hét szállodát, addig van időnk keresni albérletet.

Milyen gyakorlatot fogsz kint szerezni?

Sok érdekes technológiát használnak kint, amiben eddig nem volt tapasztalaton, de érdekel pl.: nagy terhelésű rendszerek, Kanban (management módszer), de használnak olyan technológiákat is mint mi pl. Yii, vagy a memcache.

Milyen előzetes információid, sztereotípiáid voltak az országról?

Vietnamról szerintem többségnek először a háború jut eszébe. Csóri kis ország, a háború alatt teljesen rommá volt bombázva. Ez a kis szorgos nép mára teljesen újjáépítette országát. Utána ami eszembe jutott, az a szegénység. Ami nagyjából igaz is, a kaja és a ruha nagyon olcsó kint.

Egy kicsit böngésztem még Vietnamról a neten, és szembeötlő volt, hogy milyen szép természeti adottsági vannak. Megtudtam, hogy bár nem túl nagy ország (Magyarországnál 3 és félszer nagyobb), de rengetegen lakják, több mint 90 millióan.
A második leggyorsabban fejlődő ország a világon, Kína után.

Milyen gyakran fogsz hazajönni?

Mivel a repülőjegy kb. 200 ezer forintba kerül, ezért évente egyszer éri meg hazarepülnöm. De a környéken már fillérekért lehet utazgatni, amit biztosan ki fogunk használni a barátnőmmel. Közel van Malajzia, Thaiföld, és még számos érdekes úti cél.

Milyen nemzetiségű kollégáid lesznek, mennyire “multikulti” ez a csapat?

Mivel az anyacég (Rocket Internet) európai, ezért leginkább onnan jönnek. Vannak németek, franciák, de indiaiak és természetesen vietnamiak is. 20 embert kerestek, szóval elvileg ennyien leszünk.

Mennyire volt szívás a papírmunkák elintézése?

Ahhoz, hogy kint tudjak dolgozni, munkavállalási engedély szükséges . Jelentkezni kell itt: http://www.expat.vn/work-permit-in-vietnam, és be kell szerezni egy csomó papírt. A vietnami nagykövetséggel el kell fogadtatni az itteni diplomát, de előtte hitelesíttetni kell a külügyminisztériummal, ehhez előtte hitelesíttetni kell az oktatási minisztériummal. Ez utóbbit érdemes a diplomáról készült hiteles másolatról elvégezni. Azaz négy hitelesítés kell, hogy Vietnamban elismerjék a diplomádat. A külügyminisztérium nyitva tartása pedig vicc kategória: H-Cs: 9-10.

Név: Karakas Péter Kor: 27 év Végzettség: Programtervező matematikus, Msc Érdeklődési kör: webes alkalmazások, backend, Yii, marketing Hobbi: sportok (kerékpározás, testépítés) Youtube csatorna: https://www.youtube.com/user/peti2001/videos
Név: Karakas Péter
Kor: 27 év
Végzettség: Programtervező matematikus, Msc
Érdeklődési kör: webes alkalmazások, backend, Yii, marketing
Hobbi: sportok (kerékpározás, testépítés)
Youtube csatorna: http://www.youtube.com/user/peti2001/videos

Kint még biztosan lesznek új tapasztalatok, amiket szívesen megosztok majd veletek! A Web-Servernek pedig köszönöm, hogy ilyen sokat tanulhattam és fejlődhettem nálatok.

Addig is kérdezzetek bátran kommentben, a dzsungelben is van wifi!

 

 

Oszd meg a gondolataidat