Chip a kutyákban – olyan, mint a GPS?

Ügyfelünk, a Puli Állatvédő Egyesület 2012 őszén került bejegyzésre Debrecenben. Megalakulásának célja, hogy tagjai bajba jutott, utcán élő, kóbor állatokon segítsenek, és a debreceni gyepmesteri telepre bekerült, vagy gazdájuk által >>leadott<< kutyákat új gazdihoz juttassák.

A szervezet célja többek között az ivartalanítás népszerűsítése, állatvédelmi mozgalom fejlesztése, valamint az örökbefogadás népszerűsítése széles körben, az emberek felvilágosítása a helyes állattartás szabályairól.

debrecenikutyaA 2013-as év nagyon szomorúan indult. A gazdátlan állatok száma megsokszorozódott, a menhelyek kapacitása pedig véges. Mi ennek az oka? Bizony, a kötelező mikrochip.

Amit nem árt tudni a chipről

2013. január elsejétől minden 4 hónaposnál idősebb kutyába kötelező mikrochipet ültettetni. Ez a kis rizsszem méretű kapszula arra szolgál, hogy ki lehessen deríteni, ki a gazdája az elveszett kutyának. A chipet a nyak bal oldalába ültetik, egy injekciós tűnél valamivel vastagabb eszközzel. Az állat eközben minimális fájdalmat érez. A kis műszer alkalmas arra, hogy a kutyát az állatorvos, a gyepmester, vagy a menhely alkalmazottja beazonosíthassa, és így értesíteni tudja a gazdáját.

A készülék jeladó funkcióval nem rendelkezik, tehát nem GPS-ként működik. Leolvassák az egyedi azonosítót, és máris megvan, hogy kitől szökött el a jószág. A regisztráció során megadott adatokhoz csak a fentebb említett személyek férhetnek hozzá.

A chip önmagában még nem elegendő, a gazdinak mindenképpen regisztrálnia kell magát, és lehetőleg olyan adatokkal, melyek nem változnak túl sűrűn. Tehát nem biztos, hogy a mobilszám itt jó választás.

Jó tanács: ha kutyát fogadsz örökbe, minél előbb regisztráltasd át saját névre. A talált kutyákról a legtöbb állatorvosi rendelőben díjmentesen leolvassák a chipet.

Ha valaki elmulasztja a chipeltetést, minimum 15 ezer, de akár 1 millió forintos bírsággal is sújtható.

Szomorú tapasztalatok

A Puli Állatvédő Egyesület hívta fel figyelmünket a Debrecenben (és feltételezhetően az egész országban) megfigyelhető kétségbeejtő helyzetre:

“A mikrochip beültetés 3500 forintnál sehol sem kerül többe, de mégis azt tapasztaljuk, hogy a kutyatulajdonosok jelentős része nem akarja ezt az összeget kifizetni, és inkább szélnek ereszti “kedvencét” – panaszolja Magyar Zsuzsa, az egyesület egyik aktivistája. Mások elhozzák a menhelyre és – bár még az is lehet, hogy az állat utaztatása többe kerül, mint a chip – nyugodt szívvel sorsára hagyják.

Érdekes módon Németországból és Hollandiából jelentkezik a legtöbb örökbefogadó. Ezekben az országokban elvétve látunk kóbor kutyát, és a helyzet gyakorlatilag fordított: az örökbefogadó gazdik tolonganak néhány gazdátlan állatért. Van még mit tanulnunk a tőlünk nyugatabbra élőktől…

Szerinted hogyan lehetne idehaza változtatni az emberek szemléletmódján?

 

Oszd meg a gondolataidat