Így jár, aki ingyenes tárhelyet választ

„Miért fizessek a tárhelyért, ha szinte ugyanolyan jó minőségű szolgáltatást kapok teljesen ingyen?” – érvelt ismerősöm, amikor soroltam neki, mely hazai, fizetős szolgáltatók jöhetnek számításba weboldalának indításához.

„Nézd csak meg, egész nagy méretű a tárhely, ingyen domaint és e-mail címeket is használhatok. Az ingyenhosztingért cserébe meg igazán semmiség az a néhány reklám, amit el kell viselnie a látogatóknak.”

Visszavonulót fújtam, de azért figyelemmel követtem a portál sorsát. Eleinte úgy tűnt, neki lett igaza. Szépen gyarapodott a weboldal látogatottsága, jöttek a megrendelések, fogyott az áru. Aztán valami történt…

Reggel természetesen első dolga volt átböngészni a statisztikát, és egyszer csak feltűnt, hogy előző nap gyanúsan alacsony volt a látogatószám. Sokkal alacsonyabb, mint december 24-én, vagy az augusztusi nyaralási szezon alatt. Balsejtelme beigazolódott, késő délután óta nem érkezett egy fia látogató sem, mert az oldal egyszerűen bemondta az unalmast. Nem volt többé elérhető. A „szolgáltató” honlapján egy sajnálkozó üzenet várta a csalódott ügyfeleket: tönkrementünk, szánjuk-bánjuk.

Mivel a tárhely üzemeltetője semmiféle felelősséget nem vállalt a nála tárolt weboldalak működéséért, nincs értelme pereskedni. Szerencsére nincs veszve minden, mert a barátom óvatos ember lévén minden cikket lementett a gépére, így ezek újra publikálhatók. De az időközben megszerzett visszatérő látogatók már a konkurenciánál csillapítják tudásszomjukat.

Előbb-utóbb ráfázol!

Ingyenes tárhelyszolgáltatók jönnek-mennek, de igazán megbízható és megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtó eddig még nem akadt közöttük. Miért nem érdemes ingyenes tárhelyet bérelni? Íme a legfontosabb szempontok:

1. Nem független az oldalad. Az ingyenes tárhely szolgáltatók nem adnak lehetőséget saját domain név (más néven webcím pl. www.sajatcegedneve.hu) használatára, hanem a saját domain nevük egy aldomainje lesz a webcímed. Pl. cegnev.ingyenweb.hu Neked mit sugall egy ilyen webcím? Azt, hogy ez egy professzionális cég, aki ad magára, vagy azt, hogy ez a cég még pár ezrest sem tud kifizetni a weboldaláért. Sajnos elég gyakran látni ilyen weboldal címeket, és számomra ez mindig azt sugallja, hogy az adott cég gagyi.

2. Nem vagy biztonságban. Az ingyenes szolgáltatók nem ígérnek semmit. A szerződésükben nem garantálják oldalad, tartalmaid elérhetőségét, sőt az is előfordulhat, hogy csődöt jelentenek, és elárverezik az oldalakat, ahogy azt a nemrég bezárt extra.hu is tette.

3. Zavaró hirdetések. Az ingyenes tárhely szolgáltatások általában reklámmal próbálják meg fenntartani magukat, így az oldal egy részét számodra nem kívánatos reklám veszi el. Ez akár odáig is fajulhat, hogy a saját konkurenciád reklámja jelenik meg az oldalad fölött, amivel biztos vagyok benne, hogy nem szívesen találkoznál. De az is megeshet, hogy felnőtteknek szóló reklámok jelennek meg, ami szintén sokat rombolhat weboldalad megítélésén.

4. Ügyfélszolgálat hiánya. Az ingyenes szolgáltatók nem tudnak fenntartani ügyfélszolgálatot, vagy annak színvonala igen silány. Az ügyfélszolgálat pedig nagyon fontos lehet. Ha valamit nem tudsz, vagy valami baj történik, pl. vírus támadás, akkor kihez fordulhatsz?

5. Lassú szolgáltatás, sok korlátozás. A rengeteg ingyenes tárhely miatt az ingyenes szolgáltatók kénytelenek minél nagyobb megszorításokat tenni a szolgáltatásokba, így lehet, hogy egyes programok egyáltalán nem, vagy minimális funkcionalitással fognak csak működni.

6. Biztonsági mentést egyáltalán nem biztosítanak. Ha elvesznek az adataid, véletlenül rossz gombot nyomsz, és letörlődik valami fontos, vagy vírustámadás során megfertőződik az összes oldalad, nem tudsz kihez fordulni. Akár évek munkája veszhet kárba, rengeteg idő és pénz válhat semmivé a biztonsági mentés hiánya miatt.

7. E-mail szolgáltatások? Az ingyenes tárhely szolgáltatás nem biztosít e-mail szolgáltatást, vagy nem a te domain neved ) alatt lesz elérhető, hanem a tárhelyszolgáltató címe alatt. pl. sajatcegem@ingyenesszolgaltato.hu. Nem túl vonzó, igaz!?

Ha még ezek után is kételyeid lennének, kérdezz a fórumban, és hamarosan válaszolunk!

 

Oszd meg a gondolataidat