A következő világháborút már a neten vívják?

papakNemrég láttam egy érdekes képet, amely a jelenlegi és az előző pápa megválasztása után készült felvételeket hasonlította össze.

2005-ben a Szent Péter téren még szinte mindenki XVI. Benedek beszédére figyelt, 8 évvel később viszont szegény I. Ferenc azt láthatta, hogy a hallgatóság figyelmét leginkább okostelefonjaik kötik le.

Volt, aki fotózott, videózott vele, de akadt olyan is, aki unalmában inkább végigszörfözte kedvenc weboldalait.


Elgondolkodtam ezen, és eszembe jutott, hogy pár hete, mikor jó idő volt és hazafelé sétáltam, valami furcsa volt. Langyos idő, napsütés, de mi hiányzik még? Aztán leesett! 10-15 éve ilyenkor gyerekzsivajtól volt hangos az utca.

Most viszont csend van, a labdázó, fogócskázó, bicikliző kölykök mind otthon ülnek, és a számítógépen játszanak, facebookoznak.

A barátokkal való kapcsolattartás elsődleges eszköze az online chat lett. Visszafordíthatatlannak tűnik a folyamat…

Kockuló világ

Lassan minden átkerül az online platformra. Webshopból rendelünk árut, neten nézünk filmet, hallgatunk zenét, olvasunk könyvet. És, hogy a témára térjek, a bűnözők is egyre ügyesebben használják ki az internet adta lehetőségeket.

Hamadoun Toure, az ENSZ telekommunikációs ügynökségének vezetője bő három éve ki merte jelenteni:
“A következő világháborút a kibertérben vívhatják majd meg – és ez katasztrófához vezetne. Minden nemzettel meg kell értetnünk, hogy ebben a háborúban nem lesz senki sem szuperhatalom.”

Hogyan is nézne ki egy ilyen háború?

Nem lenne szükség fegyverekre, sem katonákra, mindössze néhány tucat magasan képzet hackerre, akik képesek behatolni az ellenség számítógépes rendszereibe, és megbénítani egész országokat. Szinte hetente olvashatjuk a hírek között, hogy éppen hova hatoltak be, és okoztak kisebb-nagyobb károkat. Íme az utóbbi hetek termése:

Feltörték az Evernote szervereit

Feltörték a Communitas Alapítvány honlapját

Feltörték az Android titkosítását

Feltörték a Zendesk szervereit

Szíriai hackerek feltörték az orosz elnök Távol-keleti körzeti

Célzott hackertámadások sújtják a bankokat

Feltörték az amerikai NBC tévécsatorna oldalát

…és még nagyon sokáig folytathatnánk.

hacker1Nagyon úgy fest a dolog, hogy a közeljövő legveszélyesebb bűnözői a ma még a tornasorban leghátul álló, pattanásos, szemüveges, számítógépzsenik lesznek.

A hacker társadalom korántsem tekinthető homogénnek. White-hat hacker-nek nevezzük azokat a kiemelt tudással rendelkező informatikai szakembereket, akik “tudásukat arra használják fel, hogy megbízás alapján vagy állandó jelleggel biztonsági hibákra világítsanak rá, ezáltal elkerülve és megelőzve a black-hat hackerek betörési kísérleteit.” Ők tehát a “jó-hackerek”.

Előbbiből következik, hogy bizony léteznek rosszindulatú, black-hat-hackerek is, kiket motiválhat a rendszerek kijátszásából eredő gyors bevétel reménye, de garázdálkodhatnak pusztán kivagyiságból is.

Egy biztos, amíg nem fülelik le őket, elképesztő összegeket lophatnak el. A white-hat hacker pedig nemhiába tartoznak a legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák közé. Ha ugyanis ezt a tudást “jó” célokra használják, minimum kincset ér. De talán még ennél is többet: hatalmat.

A “kisember” is veszélyben lehet

Ne hidd, hogy a te géped tökéletes biztonságban van! A hackerek előszeretettel használják magánszemélyek, iskolák vagy vállalatok gépeit arra, hogy vírusokkal és trójai szoftverekkel irányításuk alá vegyenek. Az így létrejött úgynevezett zombigépek pedig hálózatokba – botnetekbe – tömörülnek. A szerencsétlenül járt gépek tulajdonosai sok esetben nem is értesülnek a támadásról.

Mire használják a zombigépeket?

A megfertőzött gépeket elsősorban spamek küldésére használják, de közreműködhetnek DDoS támadásokban is. Ez utóbbi magyarul szolgáltatásmegtagadásos vagy túlterheléses támadást jelent, melynek következtében a felhasználók nem jutnak a számukra fontos információk birtokába, és akadályoztatva vannak a számítógép-rendszer vagy hálózat elérésében.

Hogyan tudják megfertőzni a gépedet?

A legelterjedettebb módszer egyszerű trójai programot használ, amit persze a felhasználónak telepítenie kellene a gépére. Ezt a profi spammer úgy tudja elérni, hogy hamis ajánlatokkal bombázza a címzetteket, akik bedőlnek a trükknek, és rákattintanak az izgalmasnak ígérkező linkre. Előszeretettel kecsegtetnek valamelyik híresség meztelen fotóival, pénisznöveléssel, ingyenes film- vagy zeneletöltéssel, gyors meggazdagodással – csak néhány példa a végtelen sok közül.

Íme egy példa:

spam

 

 

Soha ne kattints olyan linkre, ami ismeretlen feladótól érkezett, mert könnyen lehet, hogy egy gombnyomásra vagy attól, hogy géped zombivá váljon, és tisztességtelen dolgokra használják.

Védekezz!

A zombigéppé válás ellen jelentős védelmet nyújt, ha telepítesz egy megbízható vírusirtót, és a tűzfalad is működik. Ha meg szeretnél győződni arról, hogy a számítógéped nem lett botnet hálózat tagja, csekkold le, hogy be van-e kapcsolva a tűzfal (Vezérlőpult/Windows tűzfal).

Végeztess el teljeskörű víruskeresést az összes meghajtón – beleértve az USB-meghajtókat is. Minden letöltést figyeltess vírusirtóval, melyet jó, ha néhány havonta felülvizsgálsz, és ha szükségét érzed, szigorúbbra állíthatod a védelmet.

Neked mi a véleményed a hackerekről? Tőlük kell jobban tartanunk, vagy esetleg egy észak-koreai atombombától?

 

 

 

Oszd meg a gondolataidat