Memcache – a gyors weboldal kulcsa

  Mostantól néhány kattintás, és a Web-Servernél üzemeltetett weboldalad olyan gyors lesz, mint a villám. Ismerkedj meg legújabb fejlesztésünkkel, és meglátod, milyen hasznos lesz ez számodra.

  Miért elengedhetetlenül fontos, hogy a lehető leggyorsabb legyen egy weboldal? Nézd csak, milyen hátrányok érhetnek, ha félvállról veszed a problémát!

  A konkurenciád malmára hajtja a vizet

  Egy nehézkesen betöltődő oldal könnyen elriasztja a látogatót, hiszen ki ér rá manapság várakozni, amikor számtalan konkurens fogadja őket tárt karokkal – és gyors weboldallal.

  Rontja a konverziós arányt

  Legrosszabb eset, amikor a sales oldalad töltődik be csigalassúsággal, és mondjuk az érdeklődő egy Adwords hirdetésen keresztül érkezett oda. Mi történik? A felhasználó elveszti a türelmét, és odébbáll. Hiába volt jó a hirdetésed szövege, hiába keltette fel az érdeklődést, csak veszteséget termeltél magadnak, mert a kattintásért fizettél, de konverzió nem történt.

  Ronthat a Google helyezéseken is

  A betöltődési sebesség SEO rangsorolási faktor. Ha oldalad ezen mutatója gyengébb a kelleténél, pozíciókat bukhatsz, ami megint csak ahhoz vezet, hogy vásárlókat, megrendelőket veszítesz.

  Az alábbi ábra mutatja, hogyan csökken az átkattintási arány a helyezések romlásával:

  ctr

   

  Rántsuk le gyorsan a leplet, és ismerkedj meg ezzel a hasznos eszközzel.

  Bemutatjuk a memcache-t

  A memcache egy nagy teljesítményű, elosztott gyorstárrendszer. Segítségével PHP adatokat lehet tárolni memóriában a szerveren. E Linux alapú program kulcs-érték párokat képes tárolni megadott érvényességi időre, közvetlenül a memóriában. Hagyományos esetben a /tmp könyvtárban kerülnek tárolásra azok az adatok, melyekre csak ideiglenesen van szükségünk – például a gyorsító tár (cache) adatok.

  A memcache lehetővé teszi, hogy szabványosított módon, könnyedén a memóriában tárolhassuk ezen adatokat, ennek következményeképpen pedig jelentős gyorsulás érhető el a memcache használatát támogató weboldalak esetében, hiszen az adatok közvetlenül a memóriából érhetőek el, nem pedig a jóval lassabb merevlemezről.

  Elgondolkodtál már azon, mennyire fontos, hogy weboldalad a lehető leggyorsabban betöltődjön? Ha meglátogatsz egy érdekes oldalt, nincs annál bosszantóbb, amikor hosszú másodpercek óta csak vársz, hogy végre megjelenjen, amit olvasni szeretnél? Ha a te honlapod is lassabb a kelleténél, ideje valamit tenni ez ellen, mert a látogatók gyorsan továbbállnak.

  Memcache telepítése WordPress oldalra

  Ha WordPress motor hajtja oldaladat, egyszerű dolgod van. Le kell töltened ezt a bővítményt: http://wordpress.org/extend/plugins/w3-total-cache/ , és a szokásos módon aktiválni, majd a következő beállítást elvégezni:

  Memcache és WordPress

   

  Memcache és a Joomla

  1.7-es vagy annál újabb Joomlát használóknak gyorsbeállítás:

  Nyisd meg a Joomla oldalad gyökérkönyvtárában lévő (configuration.php)-fájlt.

  Keresd meg a következő két sort:
  public $caching = ‘0’;
  public $cache_handler = ‘file’;

  és cseréld ki erre:

  public $caching = ‘2’;
  public $cache_handler = ‘memcache’;
  public $memcache_server_host = ‘localhost’;
  public $memcache_server_port = ‘11211’;

  Ezzel a beállítás kész.

  2.5-ös verziót használóknak pedig itt egy szuper step-by-step leírás a Memcache beállításához.

  Memcache és Drupal

  Drupal integrációhoz le kell töltened a Memcache API and Integration modult, mondjuk innen: http://drupal.org/project/memcache . Add hozzá a bővítményeidhez, majd a settings (beállítások) php fájlba tedd bele ezt:
  $conf = array(
  ‘cache_inc’ => ‘./sites/all/modules/memcache/memcache.inc’,
  );
  Aktiváld a „Memcache” és a „Memcache Admin” modult, majd ürítsd ki a cache-t itt: Administration -> Configuration -> Performance” Page – és már készen is vagy.

  Memcache saját CMS-hez

  Ebben az esetben magunknak kell megírjuk a függvényt.

  Az összes olyan elemet, ami a weboldalon gyorstárazható, el tudjuk menteni a memcache-be. Az ehhez kapcsolódó PHP függvények itt találhatóak:

  http://hu.php.net/manual/en/book.memcache.php

  Ami gyorstárazható – például egy menülista -, adatbázisból nyert adatok révén építhetjük fel. Ezt elmenthetjük memcache-be, mert a menüsor nem módosul percről percre. A weboldal megjelenítésénél pedig megvizsgáljuk, hogy létezik-e memcache-ben tárolt verziója a menüsornak. Ha létezik, egyből megjelenítjük. Ha nem létezik, kigeneráljuk, elmentjük memcachebe, mondjuk 20 perces, vagy 1 órás ttl (time to live) idővel, és aztán jelenítjük meg.

  Memcache használatához példakódot itt találhatsz:

  http://php.net/manual/en/memcache.examples-overview.php

   

  Természetesen véleményedre is kíváncsiak vagyunk, ha már kipróbáltad, írd meg tapasztalataidat a cikk alatt.

   

  Oszd meg a gondolataidat