Memcache – a gyors weboldal kulcsa

Mostantól néhány kattintás, és a Web-Servernél üzemeltetett weboldalad olyan gyors lesz, mint a villám. Ismerkedj meg legújabb fejlesztésünkkel, és meglátod, milyen hasznos lesz ez számodra.

Miért elengedhetetlenül fontos, hogy a lehető leggyorsabb legyen egy weboldal? Nézd csak, milyen hátrányok érhetnek, ha félvállról veszed a problémát!

A konkurenciád malmára hajtja a vizet

Egy nehézkesen betöltődő oldal könnyen elriasztja a látogatót, hiszen ki ér rá manapság várakozni, amikor számtalan konkurens fogadja őket tárt karokkal – és gyors weboldallal.

Rontja a konverziós arányt

Legrosszabb eset, amikor a sales oldalad töltődik be csigalassúsággal, és mondjuk az érdeklődő egy Adwords hirdetésen keresztül érkezett oda. Mi történik? A felhasználó elveszti a türelmét, és odébbáll. Hiába volt jó a hirdetésed szövege, hiába keltette fel az érdeklődést, csak veszteséget termeltél magadnak, mert a kattintásért fizettél, de konverzió nem történt.

Ronthat a Google helyezéseken is

A betöltődési sebesség SEO rangsorolási faktor. Ha oldalad ezen mutatója gyengébb a kelleténél, pozíciókat bukhatsz, ami megint csak ahhoz vezet, hogy vásárlókat, megrendelőket veszítesz.

Az alábbi ábra mutatja, hogyan csökken az átkattintási arány a helyezések romlásával:

ctr

 

Rántsuk le gyorsan a leplet, és ismerkedj meg ezzel a hasznos eszközzel.

Bemutatjuk a memcache-t

A memcache egy nagy teljesítményű, elosztott gyorstárrendszer. Segítségével PHP adatokat lehet tárolni memóriában a szerveren. E Linux alapú program kulcs-érték párokat képes tárolni megadott érvényességi időre, közvetlenül a memóriában. Hagyományos esetben a /tmp könyvtárban kerülnek tárolásra azok az adatok, melyekre csak ideiglenesen van szükségünk – például a gyorsító tár (cache) adatok.

A memcache lehetővé teszi, hogy szabványosított módon, könnyedén a memóriában tárolhassuk ezen adatokat, ennek következményeképpen pedig jelentős gyorsulás érhető el a memcache használatát támogató weboldalak esetében, hiszen az adatok közvetlenül a memóriából érhetőek el, nem pedig a jóval lassabb merevlemezről.

Elgondolkodtál már azon, mennyire fontos, hogy weboldalad a lehető leggyorsabban betöltődjön? Ha meglátogatsz egy érdekes oldalt, nincs annál bosszantóbb, amikor hosszú másodpercek óta csak vársz, hogy végre megjelenjen, amit olvasni szeretnél? Ha a te honlapod is lassabb a kelleténél, ideje valamit tenni ez ellen, mert a látogatók gyorsan továbbállnak.

Memcache telepítése WordPress oldalra

Ha WordPress motor hajtja oldaladat, egyszerű dolgod van. Le kell töltened ezt a bővítményt: http://wordpress.org/extend/plugins/w3-total-cache/ , és a szokásos módon aktiválni, majd a következő beállítást elvégezni:

Memcache és WordPress

 

Memcache és a Joomla

1.7-es vagy annál újabb Joomlát használóknak gyorsbeállítás:

Nyisd meg a Joomla oldalad gyökérkönyvtárában lévő (configuration.php)-fájlt.

Keresd meg a következő két sort:
public $caching = ‘0’;
public $cache_handler = ‘file’;

és cseréld ki erre:

public $caching = ‘2’;
public $cache_handler = ‘memcache’;
public $memcache_server_host = ‘localhost’;
public $memcache_server_port = ‘11211’;

Ezzel a beállítás kész.

2.5-ös verziót használóknak pedig itt egy szuper step-by-step leírás a Memcache beállításához.

Memcache és Drupal

Drupal integrációhoz le kell töltened a Memcache API and Integration modult, mondjuk innen: http://drupal.org/project/memcache . Add hozzá a bővítményeidhez, majd a settings (beállítások) php fájlba tedd bele ezt:
$conf = array(
‘cache_inc’ => ‘./sites/all/modules/memcache/memcache.inc’,
);
Aktiváld a „Memcache” és a „Memcache Admin” modult, majd ürítsd ki a cache-t itt: Administration -> Configuration -> Performance” Page – és már készen is vagy.

Memcache saját CMS-hez

Ebben az esetben magunknak kell megírjuk a függvényt.

Az összes olyan elemet, ami a weboldalon gyorstárazható, el tudjuk menteni a memcache-be. Az ehhez kapcsolódó PHP függvények itt találhatóak:

http://hu.php.net/manual/en/book.memcache.php

Ami gyorstárazható – például egy menülista -, adatbázisból nyert adatok révén építhetjük fel. Ezt elmenthetjük memcache-be, mert a menüsor nem módosul percről percre. A weboldal megjelenítésénél pedig megvizsgáljuk, hogy létezik-e memcache-ben tárolt verziója a menüsornak. Ha létezik, egyből megjelenítjük. Ha nem létezik, kigeneráljuk, elmentjük memcachebe, mondjuk 20 perces, vagy 1 órás ttl (time to live) idővel, és aztán jelenítjük meg.

Memcache használatához példakódot itt találhatsz:

http://php.net/manual/en/memcache.examples-overview.php

 

Természetesen véleményedre is kíváncsiak vagyunk, ha már kipróbáltad, írd meg tapasztalataidat a cikk alatt.

 

Oszd meg a gondolataidat