PC, winchester – várható további áremelkedés?

A külső és belső merevlemezek ára az utóbbi hónapokban drámai módon emelkedett, ráadásul egyre aggasztóbb hiány tapasztalható belőlük. Sokan nem tudják, hogy ennek legfőbb oka igazán prózai: Thaiföldön rendkívül súlyos, halálos áldozatokkal is járó árvíz pusztít, és emiatt több olyan üzemet be kellett zárni, melyek winchestert, vagy ennek alkatrészeit gyártják. Ez a hiány közvetett módon hatással van a számítógépek piacára is.

Szokatlanul magas árak

A thaiföldi árvíz mellett természetesen a jelenleg gyengélkedő forint sem kedvez a vásárlók pénztárcájának. Vásárlói tapasztalatok alapján a winchesterek ára szeptember óta a duplájára nőtt. Bár valószínűsíthető, hogy a termékek ára már jelentősen nem emelkedik, aki teheti, halassza későbbre a vásárlást – mondjuk jövő év végére.

A PC vásárlást tervezők számára viszont jó hír, hogy a merevlemez drágulás szinte biztos, hogy csak jövőre lesz érezhető a számítógépek árképzésében. A drágulás mértéke körülbelül 5 százalékos lesz, erre jön még az Áfa emelés.

Sajnos olyan is előfordult, hogy hazai forgalmazó a korábban, még alacsonyabb áron beszerzett számítógépeit már a merevlemez-válságra hivatkozva indokolatlanul felárazta. Nem egyszerű megjósolni, hogy mikor áll helyre a teljes gyártási kapacitás – óvatos becslések szerint 2012 márciusára prognosztizálható ez a változás.

Érdemes egyáltalán PC-t cserélni?

A jelenlegi legújabb fejlesztések semmiképp sem tudnak annyival többet egy 1-2 éve vásároltnál ahhoz, hogy megérje újítani. A videojáték-rajongók számára lehet ennek egyedül értelme, amennyiben többéves videokártyával rendelkeznek, a frissen piacra dobott játékok felbontása nem lesz tökéletes.

Aki attól tartana, hogy a Windows 8 nem fog tökéletesen működni a Win7-et futtató gépeken, megnyugodhat, nem kell ilyesmitől tartania. Ráadásul a Microsoft azt ígéri, a 8-as verzió futása még kevesebb energiát fog felemészteni. Érdekel, hogyan is néz ki a Windows 8? Lesd meg videón!

[youtube]p92QfWOw88I[/youtube]

Szakemberek szerint a legpraktikusabb megoldás az, ha nem cseréljük le a komplett gépet. Érdemesebb alkatrészenként haladni a felújítással, és inkább bővítsük a memóriát, esetleg vegyünk egy új akkut, billentyűzetet. Ez lényegesen kevesebb pénzből – pár tízezer forintból – már kihozható.

Te milyen gyakran vásárolsz új alkatrészeket gépedhez? Követed a legújabb trendeket, vagy csak akkor cserélsz hardvert, ha már működésképtelen?

 

Oszd meg a gondolataidat