Rájár a rúd a hackerekre

CitadelAz FBI és a Microsoft más szervezetek támogatásával kemény ütést mért a Citadel nevű globális botnethálózat gyomorszájára. A nagyszabású akció több mint 80 országra terjedt ki, és legalább 1000 kisebb robothálózatot fülelt le sikeresen.

A Citadel érdekeltségi körébe tartozó internetes bűnözők az elmúlt másfél év alatt elsősorban bankok rendszerében kutattak biztonsági rések után. Sikerükhöz nem férhet kétség, hiszen 18 hónap alatt félmilliárd dollárt sikerült ellopniuk.

Mit csinál egy botnethálózat?

A hackerek előszeretettel használják magánszemélyek, iskolák vagy vállalatok gépeit arra, hogy vírusokkal és trójai szoftverekkel irányításuk alá vegyenek. Az így létrejött úgynevezett zombigépek pedig hálózatokba – botnetekbe – tömörülnek. A szerencsétlenül járt gépek tulajdonosai sok esetben nem is értesülnek a támadásról.

Arra gyanakszol, hogy a te géped is egy ilyen hálózat tagjává vált? Itt elolvashatod, hogyan tudsz erről bizonyosságot szerezni.

Csak a jéghegy csúcsa?

A hálózatot ugyan nem sikerült teljesen felszámolni, de a felszámolt robothálózatok számottevő veszteséget jelentenek a Citadel számára. A több mint 5 millió fertőzött számítógép segítségével a hackerek olyan neves intézményektől loptak, mint az American Express, Bank of America, a Citigroup, a Credit Suisse, az eBay, PayPal, HSBC, JPMorgan Chase, a Royal Bank of Canada és a Wells Fargo.

Bár a nyomozás folyik, a szervezet vezetőinek kilétét egyelőre homály fedi.

 

Oszd meg a gondolataidat