Új domain végződések: február 4-én indul a következő hullám

Akkreditált regisztrátor
03
2014 február
14:37
Szerző:     |    Kategória: Egyéb    |    Címke:


Nevezd, aminek akarod:  óriási haszontalanságnak, vagy a legnagyszerűbb dolognak, ami a pénz megjelenése óta történt a kereskedelemben. Egy biztos: az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), a domain nevek kiosztásáért felelős szervezet, 2014-ben felkavarja a domain végződések állóvízét.

Mit takar ez a változás?

 

Megkezdődött a legfelső szintű domain végződések (másnéven generic Top-Level Domains, rövidítve gTLD’s) körének eddigi legnagyobb kibővítése. A jó öreg .com és .org domainek mellett egészen 2013-ig 22 hivatalos gTLD létezett, az országszintűeket nem számítva:

 tlds

 

2008 júniusában azonban az ICANN jóváhagyta az új gTLD-k bevezetését. Indoklásuk szerint az internet, vagy legalábbis a .com tartomány lassan „kifogy” a nevekből. Olyan sok .com név foglalt már, hogy az embereknek és a cégeknek nagyon nehéz dolguk van, hogy kitaláljanak egy új, megfelelő nevet. Míg régebben a 4-5 karakteres domain nevek voltak a jellemzőek, manapság már nem ritkák a 10-14 karakteres domainek sem. 

Ez alkalommal ahelyett, hogy az ICANN döntötte volna el, hogy milyen végződésekre van szükség, hagyták, hogy maga a piac határozhassa meg. A szervezet a 2013-as év végéig összesen 1930 jelentkezést fogadott el különböző szervezetektől, és megkezdte ezek elbírálását. Földrajzilag lebontva a kérvények száma:

    • 911 Észak-Amerikából
    • 675 Európából
    • 303 Ázsia-Óceániából
    • 24 Latin-Amerikából és a Karib-térségből
    • 17 Afrikából

A legelső hullámban nagyjából 100 igényt már jóváhagytak. A győztes regisztrátoroknál már előrendelést lehet felvenni többek között a .coffee, .club, .email, és .company végződésű domainekre is.

A következő delegálási hullám idén február 4-től indul. Az ICANN ezt követően hetente 20 új gTLD igényt vizsgál meg. Ez azt jelenti, hogy a becslések szerint az év végére körülbelül 1000 új végződés válik elérhetővé.

Érdekesség, hogy az eddigi gTLD-k csak a latin ábécé betűit használták, ezen belül is főként angol szavak rövidítéseit (például a .biz a business-re utalt). Mostantól viszont 7 új nyelvi írásmód is megjelent a végződések listájában, például német, orosz, kínai, arab, japán.

 

Verseny a domainekért

 

Az ICANN döntése óta bárkinek lehetősége van új domain végződést delegálni, aki megfelel a feltételeknek. Az új gTLD-k új tulajdonosai gyakorlatilag korlátlan számú domaint regisztrálhatnak be a saját végződésük alá. Természetesen ennek ára van. A végződésenkénti 185.000 dolláros regisztrációs díj az ügyvédi díjakkal, fejlesztési- és egyéb költségekkel többszörösére is rúghat. Ha a kezdeti beruházás megtérült, a nyereség – legalábbis elméletben – óriási lehet.

Megindulhat a 21. század aranyláza, hogy mindenki lefoglalja magának az értékesnek gondolt domain végződéseket.  Az ezzel foglalkozó domain brókerek már meg is kezdték a spekulációkat, hogy vajon mely végződések hozhatják a legnagyobb megtérüléseket később. Vannak olyan keresett végződések, amelyekért nagy harc fog folyni. Ilyen lehet például a .grocery, melyért több áruház is versenybe száll, például a Wal-Mart vagy a Safeway. Így biztos, hogy licitháborúk egész sorára számíthatunk.

A Donuts Inc. is megkezdte a befektetéseket, és kifejezetten azért költött el súlyos dollármilliókat, hogy üzletet csináljon 307 új domainből. Bárkinek lehetősége nyílik a cégen keresztül mondjuk .wine, .financial, .toy domain végződéseket regisztráltatni, hiszen ezt már megszerezték az ICANN-en keresztül.

Ám nem csak a Donuts ismerte fel az üzleti lehetőségeket ebben a reformban. A Google összesen 101 gTLD regisztrációját igényelte a leányvállalatain keresztül, amire összesen 357.000.000 dollárt költött. Ez megközelíti egy kisebb ország éves GDP-jét!

googles-gtld-bid

A Google által megpályázott végződések

 

Hosszú távon a piac dönt

 

Habár az érdeklődés hatalmas, felvetődik az a kérdés: van-e az új domain végződéseknek létjogosultsága a piacon? Már a régebbi 22 végződés között is akadnak kevésbé népszerűek. Néha láthatunk .biz vagy .info végződést, de az olyan hiánypótlóak, mint a .mobi (ami a mobil oldalak miatt jött létre) vagy a .xxx (felnőtt tartalmú oldalak) kevés figyelmet kaptak.

Hazai trend például a .hu végződésű weboldalak dominanciája. Ez a jelenség a Web-Server-nél kezdeményezett domain regisztrációk esetében is megfigyelhető. Ügyfeleink több, mint 70%-a .hu végződésű domainnel rendelkezik.

Tisztán látható, hogy ebben a folyamatban mindenki érintett lesz, aki használja az internetet. Ami talán kevésbé bizonyos, hogy mekkora sikere lesz az új végződéseknek.

Te mit gondolsz minderről?

 

Kategóriák


Címkék


Találkozz velünk

4025 Debrecen, Pásti u. 2.

Hívj minket

+36 52 541 346; +36 20 335 1162
Fax: +36 52 998 452
Írj nekünk  info@web-server.hu


facebook